AFP or licensors

LIVEBLOG - George W. Bush: "Verkiezing is correct verlopen, uitkomst is duidelijk"

De Verenigde Staten worden wakker met een nieuwe verkozen president. Afgelopen nacht - gisterenavond Amerikaanse tijd - hielden Joe Biden en Kamala Harris hun overwinningsspeech. Volg alles in onze liveblog. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Melania Trump steunt haar man: "VS heeft recht op eerlijke verkiezingen, elke legale stem moet worden geteld"

Melania Trump reageert voor het eerst publiekelijk sinds de presidentsverkiezingen. "De Amerikaanse bevolking verdient eerlijke verkiezingen", zegt ze op Twitter. "Elke legale - niet de illegale - stemmen moeten worden geteld. We moeten onze democratie beschermen met volledige transparantie."

Daarmee steunt ze openlijk haar man Donald Trump. Die zegt al dagen dat er fraude wordt gepleegd en dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, ook nu Joe Biden verkozen is. De woorden "legale" en "illegale stemmen" gebruikt Trump ook geregeld. Voor alle duidelijkheid: op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er fraude is gepleegd of dat de verkiezingen niet eerlijk verlopen zijn.

Of de steun ook achter de schermen heerst, is niet duidelijk. Een bron zegt aan CNN dat Melania Trump een van de mensen in zijn entourage is die zegt dat hij zijn nederlaag moet toegeven. De tweet zou ook van haar medewerkers komen. 

En ook Donald Trump kruipt weer in zijn pen op Twitter. "Sinds wanneer bepalen de lamestream (een samentrekking van mainstream en lame (gebrekkig), red.) media wie de volgende president is", schrijft hij. "We hebben allemaal veel geleerd in de laatste twee weken."

Voormalig president George W. Bush feliciteert Biden: "Hij krijgt de kans dit land te leiden en verenigen"

De voormalige Republikeinse president George W. Bush heeft Joe Biden gebeld om hem te feliciteren, zo meldt hij zelf. "Ik bedankte hem voor de patriottische boodschap die hij gisterenavond bracht", zegt Bush, verwijzend naar de overwinningsspeech van Biden. "Hoewel we politieke verschillen hebben, ken ik Joe Biden als een goede man, die de opportuniteit krijgt om dit land te leiden en te verenigen."

"De verkozen president zei dat hij zich kandidaat stelde als een Democraat, maar zal regeren voor alle Amerikanen", zegt hij. "Ik bid voor zijn succes en beloof hem te helpen op elke mogelijke manier." Bush, die ook belde naar Kamala Harris, zegt ook nog dat de Amerikanen erop kunnen vertrouwen dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. "De uitkomst is duidelijk."

Daarnaast feliciteert Bush ook huidig president Donald Trump met zijn campagne. "Hij kreeg de steun van meer dan 70 miljoen Amerikanen, een buitengewone politieke prestatie. Ze hebben gesproken en hun stem zal blijvend worden gehoord door Republikeinen." Het was al langer bekend dat Bush niet achter het beleid van Trump stond. 

AFP or licensors

Wat doen Biden en Trump, een dag nadat Biden is verkozen?

In de Verenigde Staten zijn ze weer wakker nadat Joe Biden gisterenavond zijn overwinningsspeech gehouden heeft.

Joe Biden trekt vandaag naar de kerk, de Brandywine Roman Catholic Church in Wilmington in Delaware. Daar trok hij ook naartoe op verkiezingsdag, toen met zijn vrouw en twee van zijn kleindochters. Na zijn bezoek aan de kerk trok hij ook naar het graf van zijn overleden zoon Beau, zijn dochter Naomi en zijn eerste vrouw Neilia. Beau overleed in 2015 aan de gevolgen van een hersentumor. Neilia en Naomi Biden verloren in 1972 bij een auto-ongeval het leven. Joe Biden was toen dertig jaar oud.

Videospeler inladen...

Donald Trump geeft voorlopig geen publieke verklaringen, behalve op Twitter. Hij zit net als gisteren op het golfterrein in Virginia, "waar hij voor de tweede openeenvolgende dag wat frisse lucht schept", zo heeft het NBC News getweet.

Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Trump zit in staat van ontkenning, adviseurs proberen hem te overtuigen nederlaag toe te geven"

"Staat van ontkenning." Daar leeft momenteel Donald Trump in volgens onze Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Hij heeft nog geen telefoontje gedaan naar Joe Biden en er kwam nog geen reactie op de speech. Hij tweet wel nog steeds dat er fraude is gepleegd. Adviseurs proberen hem naar verluidt wel voorzichtig te benaderen en zeggen dat hij stilaan zijn nederlaag mag toegeven, maar dat haalt blijkbaar niets uit."

Videospeler inladen...

Volgens CNN probeert ook de vrouw van Trump, Melania Trump, de huidige president te overtuigen om zijn verlies toe te geven. 

CNN: "Melania Trump vindt dat haar man het verlies moet toegeven"

Volgens Amerikaanse media proberen heel wat mensen in de omgeving van Donald Trump hem te overtuigen om zijn verlies toe te geven. Onder hen ook zijn vrouw Melania Trump, zo verneemt de Amerikaanse zender CNN. Melania Trump heeft voorlopig nog niet publiekelijk gereageerd op de verkiezing.

Biden en Harris lanceren transitiewebsite

De verkozen president Joe Biden en verkozen vicepresident Kamala Harris hebben een transitiewebsite gelanceerd. BuildBackBetter.com omvat vier prioriteiten voor het nieuwe presidentschap: de aanpak van COVID-19, economisch herstel, rassengelijkheid en klimaatverandering.

De website pakt uit met een zevenpuntenplan om de coronacrisis aan te pakken, waaronder "geregelde, betrouwbare en gratis testen" voor alle Amerikanen en een "efficiënte, rechtvaardige verdeling van geneesmiddelen en vaccins" eenmaal voorradig. Biden en Harris willen samenwerken met gouverneurs en burgemeesters om een nationale mondmaskerplicht in te voeren.

"Het Amerikaanse volk verdient een dringende, robuuste en professionele aanpak van de toenemende crisis in de volksgezondheid en economie", zo citeert CNN. Er is ook een twitteraccount: @Transition46. Biden wordt immers de 46e president in de geschiedenis van de VS.

Donald Trump tweet opnieuw over "verkiezingsfraude"

President Donald Trump heeft opnieuw een reeks tweets de wereld ingestuurd met ongefundeerde beschuldigingen over verkiezingsfraude. In een reeks tweets citeert hij grondwetspecialist Jonathan Turley. Op nieuwszender Fox News en op nieuwswebsite The Hill liet de man de afgelopen dagen zijn licht schijnen over de juridische stappen die het team van Trump zet.

Enerzijds is Turley kritisch voor het stemmen per post en ziet hij mogelijkheden voor gerechtelijke stappen. Anderzijds vindt hij -en dat vermeldt Trump niet- dat Trump en de zijnen met stevig bewijsmateriaal moeten komen.

Vervolgens heeft Trump partijgenoot Newt Gingrich geciteerd, die vanochtend op Fox News te zien was. Net als Trump spreekt hij van een “gestolen verkiezing”.

De Croo tevreden over winst van Biden en Harris

Premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert tevreden op de verkiezing van Joe Biden als president van de  Verenigde Staten. De eerste minister is vooral blij met de verzoenende taal die Joe Biden spreekt. “Dat geldt in de Verenigde Staten, maar evenzeer in ons land. Op moeilijke momenten moet je proberen te zoeken naar wat ons bindt, in plaats van de nadruk te leggen op wat ons verdeelt”, zegt De Croo in een uitgebreide reactie aan VRT NWS.

Bekijk en lees hier het volledige interview met premier De Croo:

Madame Tussauds steekt president Donald Trump in golfkledij: “Zijn potentiële outfit voor 2021”

Het Londense wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds heeft de huidige Amerikaanse president Donald Trump andere kledij aangedaan. Ze hebben Trump in een golfkledij gestopt. Het is Trump zijn “potentiële garderobe voor 2021”, klinkt het.

Nu president Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen verloren heeft en de fakkel moet doorgeven aan opvolger Joe Biden, heeft het museum ook meteen de outfit van Trump aangepast. “Zijn campagne was misschien geen hole-in-one, maar @realDonaldTrump is nu op koers om meer tijd aan zijn favoriete sport te besteden”, schrijft het museum op Twitter. Daarom stopt het museum Trump in golfkleding om “zijn potentiële garderobe voor 2021” te tonen.

Ook in Ierland en India wordt de winst van Biden en Harris gevierd

De winst van Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in de VS wordt ook ver buiten Amerika gevierd, o.a. in Ierland en India, waar respectievelijk de roots van Biden en Harris liggen.

De (verre) roots van Biden liggen in het Ierse plaatsje Ballina: van daaruit trok de oudouder van Joe Biden bijna 200 jaar geleden naar de VS. Die link is goed genoeg voor de locals van Ballina om een feestje te bouwen, nu Joe Biden uitgeroepen is tot de verkozen president van de VS. 

Op beelden van de Ierse omroep RTE is te zien hoe de schuimwijn vloeit in het Ierse plaatsje:

Aan de andere kant van de wereld, in het Indiase dorpje Thulasendrapuram is ook een feest opgezet, om de overwinning van Kamala Harris te vieren.

Haar grootvader, een diplomaat, groeide namelijk op in Thulasendrapuram. Harris’ grootvader verhuisde 90 jaar geleden uit het dorp en haar moeder Shyamala Gopalan verliet India in 1958 om in Californië te gaan studeren.

Bij de bekendmaking van het nieuws, kwamen de mensen van het dorp de straat op, velen met een foto van Harris in de hand, en staken vuurwerk aan.

"Schoonzoon Jared Kushner heeft met Trump gesproken over erkennen nederlaag"

Verschillende Amerikaanse media schrijven dat er binnen de entourage van president Donald Trump pogingen worden ondernomen om hem ervan te overtuigen dat de strijd verloren is. Zo zou zijn schoonzoon Jared Kushner volgens CNN met Trump gesproken hebben over het erkennen van de nederlaag. Al is het niet duidelijk wat er dan precies gezegd zou zijn.

ABC News schrijft dat er binnen het team van Trump twee kampen zijn: diegenen die tot het uiterste willen gaan en anderen die denken dat de juridische strijd geen zin heeft. Voorlopig zijn er geen signalen dat Trump de handdoek in de ring gooit. Gisteren herhaalde hij zijn ongefundeerde beschuldigingen over verkiezingsfraude. "Ik heb de verkiezingen ruimschoots gewonnen", klonk het op Twitter.

Premier De Croo: "Als VS en Europa samenwerken, dan zijn we een enorme kracht in de wereld"

Onze premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft de verkozen president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris gefeliciteerd op Twitter. "Laat ons ook niet vergeten dat dit covidverkiezingen waren", licht De Croo toe in "De ochtend" (Radio 1). "Men heeft de verkiezingen laten doorgaan en mensen mogelijkheden gegeven toch te stemmen."

Een recordaantal Amerikanen bracht ook zijn stem uit. De Croo: "Er hebben nog nooit zoveel mensen gestemd. In het begin leek het een nipte overwinning van Biden, later zal wellicht blijken dat het een ruime overwinning is. Het toont aan dat het een verkiezing was die bijzonder veel heeft losgemaakt. Het is knap dat Biden de president wil zijn van iedereen, dat was minder de boodschap van de vorige president die de verdeeldheid opzocht."

De Croo feliciteerde Kamala Harris in een aparte tweet. "About time dat er een vrouwelijke vicepresident is. Iemand die staat voor hoop in de Verenigde Staten die worstelen met hun eigen diversiteit. Er wordt daar ongelofelijk veel talent verspild door onderhuids racisme", vindt De Croo. Onze premier noemt ons land op dat vlak een voorloper. Sophie Wilmès van MR was namelijk (van 27 oktober 2019) tot 1 oktober de eerste vrouwelijke premier van ons land.

Wat kan Biden betekenen voor de wereld? "Als de VS en Europa op dezelfde lijn staan, dan zijn we een enorme kracht om veranderingen in de wereld in de praktijk te brengen", aldus De Croo. Daarbij denkt de premier aan onder meer de klimaatopwarming.

Europa moet beter zijn huiswerk maken om zelf een rol te spelen in de geopolitiek
premier Alexander De Croo

"De VS en Europa zijn altijd voorvechters geweest van multilateralisme: het samenwerken van verschillende landen met een gemeenschappelijk doel. Dat was onder Trump niet meer het geval. Biden schuift samenwerking wel naar voren." De Croo geeft toe dat Europa wel "beter zijn huiswerk moet maken" om zelf een rol te spelen in de geopolitiek. Dus niet schuilen onder een Amerikaanse paraplu.

BELUISTER het volledige gesprek met premier De Croo in "De ochtend":

Trump verliest, maar wint toch een beetje: "Zijn populisme is doodnormaal geworden"

Donald Trump heeft de verkiezingen verloren. Maakt dat veel uit? Zeker wel, de komende jaren wordt het anders. Maar tegelijkertijd ook niet. Trumps politieke voetafdruk zal nog jarenlang zichtbaar zijn. In Amerika, maar wellicht ook in Europa en België. De problemen waar de traditionele partijen hier mee worstelen zijn niet zo anders als in de VS. Kunnen we bij ons lessen trekken uit het fenomeen van het Trumpisme? Wat moet je doen om de polarisering van het Amerikaanse scenario te vermijden? Of net niét doen? Het antwoord op die vraag is niet zo makkelijk.  

Lees meer in dit artikel:

Hoe wordt er gereageerd in het Witte Huis? "Er zouden twee kampen zijn"

Huidig president Donald Trump heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven. Dat betekent dat hij gelooft dat de strijd nog niet gestreden is.

Correspondent Björn Soenens vertelt vanuit Washington dat er twee kampen zijn op het Witte Huis. "Er is één strijdvaardig kamp dat zegt dat er rechtszaken moeten komen, en één kamp dat een uitweg zoekt voor Trump zodat hij met een opgegeven hoofd het Witte Huis kan verlaten." 

BEKIJK het verslag met Björn Soenens uit ons "Extra Journaal": 

Videospeler inladen...

Hoe werd de speech van Biden onthaald in zijn thuisstaat ? "Er zijn traantjes weggepinkt"

De overwinningstoespraak van Joe Biden vond plaats in Delaware, zijn thuisstaat. Daar werd enthousiast gereageerd op zijn verzoenende taal, ook al beseffen zijn fans dat de weg nog lang en hobbelig zal zijn. VRT-journalist Tom Van de Weghe sprokkelde getuigenissen ter plekke.

BEKIJK hier het verslag met Tom Van de Weghe uit ons "Extra Journaal":

Videospeler inladen...

Jill Biden is meer dan een first lady: een portret

Jill Biden is de vrouw aan de zijde van de nieuwe president van de Verenigde Staten. Al sinds haar termijn als "second lady" tijdens de regering-Obama zet professor Jill Biden zich in voor beter onderwijs en de ondersteuning van militaire families. Toch zal ze als first lady, aan de zijde van Joe Biden, veeleer in de coulissen van de macht blijven en dat is een bewuste keuze.

Lees meer in dit artikel:

Joe Biden werkt aan coronaplan, maar kan dat pas uitrollen vanaf 20 januari

Joe Biden heeft in zijn overwinningstoespraak bekendgemaakt wat zijn eerste focus zal zijn. Morgen (maandag) al zal hij naar eigen zeggen een groep wetenschappers en experten bij elkaar brengen om hem te helpen bij een plan om de corona-epidemie aan te pakken.

"Het plan wordt gebouwd op basis van wetenschap, mededogen, empathie en bezorgdheid." Wanneer hij dan president is - "eedaflegging op 20 januari" - zal het plan meteen worden uitgerold. "Ik zal niets aan het toeval overlaten. Ons werk start met deze epidemie onder controle te krijgen", vertelt Biden.

20 januari is pas over twee maanden, tot dan zullen er wellicht nog veel besmettingen bijkomen. De voorbije dagen werden er dagelijkse meer dan 120.000 besmettingen vastgesteld in de VS. En beterschap lijkt niet meteen op komst. De overwinning van Biden werd her en der massaal gevierd met feestjes en bijeenkomsten.

Een patiënt met covidsymptomen wordt weggevoerd. Een dagelijks beeld in New York.

Kleinkinderen vertelden opa Biden dat hij gewonnen had

Joe Biden heeft het nieuws dat hij de verkiezingen heeft gewonnen te horen gekregen van zijn (zeven) kleinkinderen. Biden bracht het grootste deel van de dag door met zijn familie, thuis in Wilmington. Toen hij samen met zijn vrouw Jill in de tuin stond, weerklonk applaus in huis en renden de kleinkinderen naar buiten met de woorden "Pop, pop! We won!". Zij hadden de media Biden tot winnaar horen uitroepen.

Bidens oudste kleindochter Naomi (26) zette op Twitter vervolgens een foto van een groepsknuffel met hun grootvader. Het bijschrift "11.07.20" slaat op de datum dat Biden concurrent Donald Trump versloeg.

Verkozen president Joe Biden richt zich tot Trump-stemmers: "Laten we elkaar een kans geven"

De verkozen president Joe Biden heeft in zijn overwinningsspeech vooral tot eenheid opgeroepen. Hij richtte zich daarbij ook duidelijk tot de aanhangers van Donald Trump. "Ik begrijp dat jullie teleurgesteld zijn, maar laten we elkaar een kans geven." Hij wil naar eigen zeggen de verdeeldheid in het land aanpakken. "Luister weer naar elkaar. Bekijk elkaar niet als vijanden, want dat zijn we niet. Jullie zijn allemaal Amerikanen."

"Ik ben een trotse Democraat, maar ik zal een president voor alle Amerikanen zijn", zei Biden. "Voor de mensen die voor mij stemden en mensen die niet voor mij stemden. Ik zie geen rode of blauwe staten (de kleur van respectievelijk de Republikeinen en Democraten, red.). Ik zie enkel de Verenigde Staten van Amerika."

Lees meer in dit artikel:

BEKIJK hier de integrale toespraak van Joe Biden:

Videospeler inladen...

Verkozen vicepresident Kamala Harris: "Jullie hebben nieuwe dag voor Amerika ingeluid"

De nieuwe verkozen vicepresident Kamala Harris heeft als eerste - vóór Joe Biden het podium beklom - de Amerikaanse bevolking toegesproken. "Jullie kozen voor hoop, eenheid, fatsoen, wetenschap en waarheid", zei ze. "Jullie hebben een nieuwe dag voor Amerika ingeluid."

Harris benadrukt ook dat zij de eerste vrouwelijke vicepresident is. "De eerste, maar zeker niet de laatste. Elk klein meisje dat nu zit te kijken, merkt dat dit een land van mogelijkheden is."

"Nu begint het echte werk. Het harde, noodzakelijke werk. Om levens te redden en de epidemie onder controle te krijgen. Onze economie weer op gang te trekken. Om ons land weer te verenigen. De weg zal niet makkelijk zijn, maar Amerika is hier klaar voor. Amerika, net als Joe en ik."

BEKIJK hier de volledige toespraak van Kamala Harris:

Videospeler inladen...

VRT NWS-journalist Van de Weghe bij overwinningsspeech: "Ik schat zo'n 4.000 mensen hier"

Maken de rechtszaken van Trump een kans?

Dat Donald Trump zich niet zou neerleggen bij de uitslag van de verkiezing was al duidelijk. Hij spant verschillende rechtszaken aan. Kan dat nog iets veranderen? "Theoretisch wel, maar volgens juridische experten maken ze weinig kans", zegt onze VS-correspondent Björn Soenens. "In elke staat geven ze een andere reden op. De vraag is wat de rechters gaan doen. Het zou een onvoorspelbare juridische comeback zijn, als het toch zou gebeuren."

Videospeler inladen...

Hoe reageren Vlamingen in de VS op uitslag verkiezingen?

Videospeler inladen...
Iedereen verwacht dat Biden in zijn speech de hand zal reiken aan de 71 miljoen kiezers die niet voor hem hebben gekomen. Hij zal, zoals beloofd, het land moeten herenigen. Dat wordt niet evident.
VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe gaat de speech van Biden volgen
Videospeler inladen...

Meest gelezen