Aanhangers van de NLD van Aung San Suu Kyi hopen opnieuw op een grote meerderheid in het parlement.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Myanmar kiest wellicht opnieuw voor Aung San Suu Kyi, maar minderheden alsmaar meer gemarginaliseerd

Voor de tweede keer sinds het einde van de militaire dictatuur worden er in Myanmar (Birma) verkiezingen gehouden. Wellicht is regeringsleider en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Aung San Suu Kyi opnieuw de winnaar, maar ze zal niet langer het vertrouwen hebben van de talrijke minderheden in het land, onder hen de Rohingya.

Wat hierboven staat als "het einde van de militaire dictatuur" moet wat genuanceerd worden. Volgens de (indertijd door de junta opgestelde) grondwet is een vierde van de zetels in het parlement voorbehouden voor de beruchte "tatmadaw" (legertop) en bezet die ook cruciale ministerposten die te maken hebben met "veiligheid" zoals Defensie, Binnenlandse Zaken en dergelijke. (Lees verder onder de foto).

Regeringsmleider Aung San Suu Kyi bracht eerder al haar stem uit.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Anderzijds mogen de Myanmarezen nu wel politieke partijen oprichten en campagne voeren, wat ze enthousiast doen. Zo nemen niet minder dan 90 partijen deel aan verkiezingen. In 2015 werden die eerste "vrije" verkiezingen verrassend met glans gewonnen door de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi die sindsdien regeringsleider is. 

 De NLD behaalde toen 57 procent van de stemmen en liet daarmee de partij van de militairen, de USDP, met net geen 7 procent ver achter zich. Aung San Suu Kyi heeft nu 255 van de 440 zetels in het Lagerhuis, het militaire blok heeft er 110 plus 30 van de USDP en in totaal dus 140 zetels. Ook dat laatste zal wellicht niet veel veranderen.

Wat wel anders is, is dat meer dan 2,6 miljoen mensen uit minderheden nu niet mogen gaan stemmen. Onder hen zijn de 1,1 miljoen Rohingya uit de westelijke deelstaat Rakhine die als "illegale vreemdelingen" worden beschouwd. Daarnaast zijn er nog meer dan 1,5 miljoen leden van etnische minderheden in andere grensgebieden zoals Chin en Kachin in het noorden waar de verkiezingen om "veiligheidsredenen zijn opgeschort". 

Maakte "Moeder Suu" de verwachtingen waar?

"Moeder Suu" of "Daw" (the lady) zoals Aung San Suu Kyi in eigen land genoemd wordt, is daar nog altijd erg populair en dat ondanks economische problemen en de coronacrisis die ook in Myanmar toeslaat, zij het later dan in andere landen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Die populariteit geniet ze  nu echter bijna enkel bij haar eigen volk, de Bamar (of Birmanen), met 68 procent de grootste en dominante bevolkingsgroep in het land. Velen zien haar nog altijd als de vrouw die de invloed van de militairen teruggedrongen heeft, maar ook omdat ze tot in het Internationaal Strafhof van Den Haag de repressie van de Rohingya-minderheid in de deelstaat Rakhine heeft verdedigd.

Die bloedige etnische zuivering heeft de Nobelprijswinnares haar internationaal prestige gekost, maar bij haar eigen Bamar wordt die toegejuicht. De Rohingya worden daar beschouwd als illegale vreemdelingen die niet thuis horen in Myanmar, ook al toont de geschiedenis aan dat die daar al eeuwenlang wonen.

Ook de meeste andere etnische minderheden hebben al lang de illusie opgegeven dat Aung San Suu Kyi hen gaat -of zelfs maar wil- beschermen tegen aanvallen van het beruchte leger van Myanmar. Waren ze daar in 2015 nog enthousiast, dan zullen de minderheden die deze keer nog wel mogen stemmen, wellicht eerder voor hun etnische partijen kiezen. 

Na de verdrijving van 800.000 Rohingya naar buurland Bangladesh, voert het leger nu ook aanvallen uit tegen de boeddhistische inwoners van Rakhine, die via het Arakan Army terugslaan. In andere grensgebieden vecht het leger tegen guerillagroepen van onder meer Chin en Kachin. Ook dat is niet veranderd onder Aung San Suu Kyi. Onderling staan Aung San Suu Kyi en het leger dan misschien tegenover elkaar in de strijd om macht, maar niet als het gaat over de dominantie van de Bamar in Myanmar. Het leger is de jaren 40 overigens opgericht door... Aung San, de vader van Aung San Suu Kyi.

Kinderen van de Kachin-minderheid op de vlucht in het noorden van Myanmar.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen