Videospeler inladen...

Nieuwe variant van coronavirus bij nertsen, viroloog Van Gucht: "Darwin in actie, maar geen reden tot ongerustheid"

In Denemarken zijn een twaalftal mensen besmet geraakt met een nieuwe variant van het coronavirus. De besmettingen gebeurden in een regio waar veel nertsenkwekerijen zijn. "Het zijn de nertsen die het virus van mensen krijgen, en dan op hun beurt mensen besmetten met hun variant van het virus", legt viroloog Steven Van Gucht uit. Maar er is geen reden tot ongerustheid: het "nertsenvirus" zou niet gevaarlijker zijn voor mensen dan het reeds bekende coronavirus.

"Het is gebleken dat nertsen erg gevoelig zijn voor het coronavirus dat nu bij mensen circuleert", zegt Steven Van Gucht van het onderzoeksinstituut Sciensano. Van Gucht is viroloog, maar heeft ook dierengeneeskunde gestudeerd. "Nertsen krijgen in kwekerijen het virus over van mensen die er werken, er zijn al grote uitbraken geweest bij de dieren."

"Het virus heeft zich dan door mutaties aangepast aan zijn andere gastheer. Dit is echt Darwin in actie", legt Van Gucht uit. "Daarna is de nieuwe variant van het virus - de nertsenversie zeg maar - weer overgegaan op mensen die werken in de kwekerijen. In Denemarken gaat het nu om een twaalftal mensen die met dat "nertsenvirus" besmet zijn."

Niet gevaarlijker dan ons coronavirus

De Deense overheid liet weten dat het de uitbraak van dat nieuwe "nertsenvirus" erg serieus neemt, en dat er mogelijk gevaar is dat vaccins in ontwikkeling niet zullen beschermen tegen die nieuwe variant van het virus. Maar er is geen reden tot paniek, zegt Van Gucht.

"Het is weinig waarschijnlijk dat het coronavirus dat bij nertsen voorkomt gevaarlijker is voor mensen dan het gewone coronavirus. "Integendeel, deze variant van het virus is speciaal aangepast aan nertsen, en dus waarschijnlijk minder goed aangepast aan de mens", aldus de viroloog.

Sommige mensen die Covid-19 hebben gehad, hebben intussen antistoffen opgebouwd tegen "ons" coronavirus. De stelling dat die antistoffen minder zouden helpen tegen het "nertsencoronavirus" is volgens Van Gucht nog helemaal niet bewezen. "Er zijn nog geen wetenschappelijke rapporten over, en ik acht dat ook weinig waarschijnlijk", zegt hij. 

In Denemarken is de liquidatie van de mogelijk besmette nertsen al begonnen.
Ritzau Scanpix

Denemarken is de grootste producent van nertsenbont in de wereld, al meer dan 200 kwekerijen zijn daar getroffen. De volledige populatie aan gekweekte nertsen in het land zal aan zijn einde komen door de besmettingen - zo'n 15 miljoen dieren. Ook in Spanje, Nederland, Zweden en de Verenigde Staten is de nieuwe variant van het coronavirus al opgedoken in nertsenkwekerijen. De dieren zijn of worden daar ook geruimd. 

Ook in ons land zijn er nog zo'n bedrijven actief, moeten ook die de dieren elimineren? "Sciensano heeft ook een grote dierengeneeskundige afdeling, en de situatie wordt constant gemonitord", zegt Steven Van Gucht.

"Elke week worden er testen gedaan in de kwekerijen om te zien of er een uitbraak is van het nieuwe nertsenvirus, maar voorlopig zijn die altijd negatief geweest. Als het virus toch zou opduiken, zullen bij ons ook de dieren moeten geruimd worden", besluit Van Gucht.

Beluister hier het volledige gesprek met Steven Van Gucht in De Wereld Vandaag op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen