Joe Biden
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Reacties wereldleiders na verkiezing Joe Biden tot Amerikaans president: "Kijken uit naar samenwerking"

Uit alle hoeken van de wereld komen reacties en felicitaties na de verkiezing van Joe Biden tot kersvers president van de Verenigde Staten. Onder meer vanuit Londen, Parijs en Dublin werden gelukwensen gestuurd. Ook voor vicepresident Kamala Harris regent het felicitaties. Regeringsleiders en staatshoofden drukken meermaals hun wens uit om de komende vier jaar goed samen te werken. En dat terwijl president Donald Trump zich weigert neer te leggen bij de verkiezingsuitslag. 

De Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) feliciteert Joe Biden als verkozen president van de Verenigde Staten. "Een recordaantal mensen heeft bij deze verkiezing hun stem uitgebracht. Dat toont de levendigheid van het Amerikaanse politieke leven en democratie."

In een aparte tweet feliciteert De Croo ook Kamala Harris met haar "historische verkiezing als eerste vrouwelijke vicepresident". "Ze zal een ongelooflijk voorbeeld en belangrijk rolmodel zijn voor jonge meisjes over de hele wereld."

EU benadrukt "belang sterke trans-Atlantische relatie"

Ook de EU feliciteert de aankomende Amerikaanse president Biden en aankomend vicepresident Harris met het behalen van voldoende kiesmannen. Bovendien verwelkomt Europa de recordopkomst van de kiezers, dat schrijft EU-president Charles Michel in een verklaring. 

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen feliciteert Biden "hartelijk" en ze "verheugt" zich op een zo snel mogelijke ontmoeting. Ook de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli feliciteert Biden. De voorzitters van de drie EU-instellingen onderstrepen elk het belang van de betrekkingen tussen de EU en de VS. "Wij hechten belang aan een sterke trans-Atlantische relatie", aldus Michel.

Von der Leyen zegt in een verklaring dat "met de nieuwe uitdagingen zoals de pandemie en de economische en sociale gevolgen daarvan, de klimaatverandering, veiligheid en (...) ons vernieuwde partnerschap van bijzonder belang zal zijn."

Stoltenberg: "Biden is groot voorstander van onze Alliantie"

Ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg feliciteert Biden en Harris met hun verkiezingsoverwinning. "Ik ken Joe Biden als een groot voorstander van onze Alliantie en kijk ernaar uit om nauw met hem samen te werken. Een sterke #NATO (NAVO) is goed voor zowel Noord-Amerika als Europa".

Felicitaties Europese leiders

"Felicitaties voor Joe Biden voor zijn verkiezing tot president en voor Kamala Harris voor haar historische verwezenlijking", zo staat in een tweet van de Britse eerste minister Boris Johnson. "De VS zijn onze belangrijkste bondgenoot. Ik kijk ernaar uit om nauw met hen samen te werken aan onze gemeenschappelijke prioriteiten, van klimaatverandering tot handel en veiligheid", schrijft Johnson nog.

Ook de Franse president Emmanuel Macron maakte via Twitter zijn gelukwensen over. "De Amerikanen hebben hun president gekozen", schrijft Macron. "We hebben nog veel werk te doen om de uitdagingen van vandaag te overwinnen. Laten we daar samen aan werken."

Een gelijkaardige boodschap is te horen bij de leiders van andere Europese landen. "Ik kijk ernaar uit om de goede relatie tussen onze landen voort te zetten en hoop hem (Biden, nvdr.) hier snel persoonlijk over te spreken", meldt de Nederlandse eerste minister Mark Rutte.

"Veel succes en het allerbeste. We kijken ernaar uit om met je samen te werken om de uitdagingen die voor ons liggen aan te pakken", klinkt dat dan weer bij de Spaanse premier Pedro Sánchez.

De Ierse eerste minister Micheál Martin benadrukt ten slotte dat Biden, die Ierse roots heeft, altijd "een echte vriend" van Ierland is geweest. "Ik kijk ernaar uit om de komende jaren met hem samen te werken." Een uur later stuurde hij ook nog een tweet de wereld in om Kamala Harris te feliciteren. Ze "zullen een formidabel team vormen", voegde hij nog toe. 

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel feliciteerde Biden en Harris via Twitter. "Ik kijk uit naar de toekomstige samenwerking met president Biden", schreef Merkel in een verklaring. "Onze trans-Atlantische vriendschap is onvervangbaar als we de grote uitdagingen van deze tijd willen overwinnen."

Canadese premier Trudeau kijkt uit naar samenwerking

Ook de Canadese eerste minister Justin Trudeau heeft Biden en Harris gefeliciteerd. "Onze landen zijn goede vrienden, partners en bondgenoten. We hebben een relatie die uniek is op het wereldtoneel. Ik kijk er echt naar uit om ons werk in die zin voort te zetten met u", zo reageerde Trudeau kort na de bekendmaking van de verkiezingsoverwinning.

Obama: "Verkiezing in ongeziene omstandigheden"

Ex-president Barack Obama heeft in een mededeling zijn vroegere vicepresident Joe Biden gefeliciteerd voor zijn "historische overwinning". Hij vraagt de Amerikanen ook om Biden een kans te geven en hem te steunen.

"Tijdens deze verkiezing, in ongeziene omstandigheden, daagden Amerikanen op in ongeziene aantallen. En wanneer alle stemmen geteld zijn, zullen Joe Biden en Kamala Harris een historische en beslissende overwinning behalen", aldus Obama.

 "We mogen blij zijn dat Joe het in zich heeft om president te zijn en zich ook al zo gedraagt", schrijft hij ook. "Want als hij in januari het Witte Huis binnenwandelt, zal hij met meer uitdagingen te kampen krijgen dan eender welke andere president: een pandemie die aan het woeden is, een ongelijk economisch en juridisch systeem, een democratie die bedreigd is en een klimaat dat in gevaar is."

Hillary Clinton: "Afwijzing Trump en nieuw hoofdstuk"

Ook oud-presidentskandidate en gewezen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gereageerd. Ze ziet in de overwinning van Biden als "een afwijzing van Trump en een nieuw hoofdstuk voor Amerika".

Haar man en oud-president Bill Clinton reageerde ook: "Het volk heeft gesproken en de democratie heeft gezegevierd." Hij schrijft dat we een president en vicepresident hebben "die ons allemaal zullen dienen en samenbrengen."

Meest gelezen