Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Reacties uit de Verenigde Staten op overwinning Biden en Harris: Democraten verheugd, stilte bij de Republikeinen 

In de Verenigde Staten stromen de reacties binnen op de verkiezingsoverwinning van Joe Biden. De Democraten feliciteren Biden nu hij verkozen is. Vanuit het Republikeinse kamp blijft het eerder stil. Zelf zegt Donald Trump dat de verkiezing nog niet voorbij is.

De verkozen vicepresident Kamala Harris, de eerste vrouw en de eerste vrouw met een migratieachtergrond die die positie zal bekleden, stuurde een tweet de wereld in met een video waarin ze de verkozen president Joe Biden opbelt. "We did it Joe!", is er er te horen. "We hebben het gedaan, Joe!"

Ook Hillary Clinton, die bij de vorige presidentsverkiezingen nog het onderspit moest delven tegen Donald Trump, heeft gereageerd op Twitter. "Dit is een historisch moment, een verwerping van Trump en een nieuwe pagina voor Amerika", schrijft Clinton.

Natuurlijk is er ook een reactie van de voormalige president Barack Obama, onder wie Joe Biden vicepresident was. Obama ging in de laatste weken en dagen ook mee op campagnetour voor Biden. "Gefeliciteerd aan mijn vrienden, Joe Biden en Kamala Harris - onze volgende president en vicepresident van de Verenigde Staten", schrijft hij.

Ook Obama's echtgenote Michelle heeft op Twitter haar vreugde geuit over de Democratische overwinning. "Ik ben meer dan gelukkig dat mijn vriend Joe Biden en onze eerste zwarte en Indiaas-Amerikaanse vrouwelijke vicepresident Kamala Harris onderweg zijn om wat waardigheid, competentie en gevoel te herstellen in het Witte Huis. Ons land heeft er bijzonder veel nood aan."

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi haalt opgelucht adem. "We hebben de republiek behouden! Gefeliciteerd aan Joe Biden voor zijn overwinning om de ziel van ons land te redden. Gefeliciteerd aan Kamala Harris om geschiedenis te schrijven. Het is tijd om te genezen en een tijd om samen te groeien. E Pluribus Unum", schrijft Pelosi.

Bernie Sanders, de senator uit Vermont die de voorverkiezing bij de Democraten verloor tegen Biden, feliciteert nu ook zijn voormalige rivaal. "Gefelicteerd aan Joe Biden en Kamala Harris voor hun historische overwinning, ik wens hen het beste terwijl ze proberen om onze natie samen te brengen rond een agenda van economische, sociale, raciale en ecologische gerechtigheid."

Ook voormalig president Bill Clinton en echtgenoot van Hillary Clinton heeft getweet: "Amerika heeft gesproken en de democratie heeft gewonnen. We hebben nu een verkozen president en een verkozen vicepresident die ons allemaal zullen dienen en ons samen zullen brengen. Gefeliciteerd aan Joe Biden en Kamala Harris voor jullie belangrijke overwinning!"

Tot slot ook een korte reactie van Alexandria Ocasio-Cortez, een progressief lid van het Huis van Afgevaardigden: "Proficiat aan verkozen president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris!"

Wat zeggen de Republikeinen?

Van vooraanstaande medewerkers uit het kamp van Trump zijn er weinig of geen reacties te sprokkelen op de overwinning van Biden. Zelf heeft de zittende president in een verklaring gezegd dat de verkiezing "nog lang niet voorbij is", en dat zijn campagneteam volop zal beginnen met procederen om de verkiezingsuitslag aan te vechten.

Wie wel gereageerd heeft is de Republikeinse senator en tegenstander van Barack Obama bij de verkiezingen in 2012 Mitt Romney. "Ann (zijn echtgenote nvdr.) en ik maken onze felicitaties over aan verkozen president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris. We kennen hen beiden als mensen van goede wil en met een bewonderenswaardig karakter. We bidden dat God hen zegent in de komende dagen en jaren", postte Romney.

Meest gelezen