AFP or licensors

Nog altijd geen officiële winnaar, maar Joe Biden zeker van zijn stuk in toespraak: "Geduld, we gaan winnen"

In de VS gaat Democratisch presidentskandidaat Joe Biden ervan uit dat hij de nieuwe president wordt. Maar hij wacht op alle resultaten voor hij effectief de overwinning zal opeisen. "De cijfers vertellen ons dat we zullen winnen", zegt Biden in een toespraak die hij om 4.50 uur onze tijd gaf. "We hebben 74 miljoen stemmen, we verslaan president Trump met 4 miljoen stemmen", aldus een vastberaden Biden.

Eerst zou Biden samen met running mate Kamala Harris om 2 uur 's nachts (onze tijd) een toespraak houden. Maar dat tijdstip schoof alsmaar op. Wellicht vermoedde Biden dat hij de staat Pennsyvania zou binnenhalen, goed voor 20 kiesmannen. Een nieuwe president moet een meerderheid van 270 kiesmannen in het kiescollege halen. Biden heeft momenteel 253 kiesmannen achter zijn naam staan.

Maar geen enkel groot nieuwsmedium in de VS heeft voorlopig de staat Pennsylvania aan Biden toegewezen. "Hij had gepland om een overwinningsspeech te houden als president elect", vertelt Amerikacorrespondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1.

Toch gaf Biden - met vertraging - een toespraak en vroeg de Amerikanen geduld te hebben. Het tellen van de stemmen duurt héél lang. "Maar onze voorsprong groeit", klonk het. Biden voorspelt dat hij 300 kiesmannen achter zich zal krijgen en een record van 74 miljoen stemmen zal halen, meer dan welke Amerikaanse presidentskandidaat ooit.

Bekijk hier de volledige toespraak van Joe Biden in zijn woonplaats Wilmington, met Kamala Harris links naast hem:

Videospeler inladen...

Waarom laat de uitslag op zich wachten?
Correspondent Soenens legt uit dat het gaat om "gecontesteerde verkiezingen". "In normale omstandigheden zou een omroeper in Pennsylvania - waar het verschil tussen Biden en Trump is opgelopen tot bijna 30.000 stemmen - vlugger zeggen "het presidentschap gaat naar Biden". Maar het ligt zó gevoelig. Men wacht tot alle stemmen min of meer geteld zijn. Dat kan dit weekend nog zijn of maandag." 

We kunnen nog levens redden

Joe Biden over COVID-19

De Democratische presidentskandidaat riep ook op tot eendracht. Biden wil president zijn voor het hele land, ook voor de mensen die niét op hem hebben gestemd. "We zijn misschien tegenstanders, maar geen vijanden", aldus Biden.

Die verklapte dat hij en Harris al aan de slag zijn gegaan. Ze hebben intussen samengezeten om de klimaatopwarming, de economie, racisme en de coronapandemie te bespreken. "We kunnen nog levens redden", sprak Biden de Amerikanen moed in tegen het coronavirus. Hij wil de huidige gezondheidscrisis zo snel mogelijk onder controle krijgen.

De toespraak van Biden staat in contrast met die van rivaal Donald Trump eerder deze week. Soenens: "Biden bracht een helende boodschap. (...) Hij belooft niet een president te zijn die voortdurend oorlog voert met zijn onderdanen. Hij voelt dat er een grote taak op hem wacht, namelijk dat verscheurde land samenbrengen."

Beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen