CNP/AdMedia

Trump: "Deze verkiezingen zijn nog niet voorbij, ze willen niet dat de waarheid naar boven komt"

De zittende Republikeinse president Donald Trump is niet van plan om de verkiezingsoverwinning van Democraat Joe Biden te aanvaarden. "Deze verkiezingen zijn nog lang niet voorbij", zegt hij in een mededeling. Hij belooft een lange juridische strijd. "Ik ga niet rusten voor het Amerikaanse volk de eerlijke telling krijgt die ze verdienen." Later voegde hij er (nog eens) aan toe: "Ik heb gewonnen."

Dat Trump de verkiezingsoverwinning van Biden ging aanvechten stond in de sterren geschreven. Weken voor de stembusgang had hij dat al aangegeven. Na de verkiezingen gaf hij een opmerkelijke speech waarin hij zelf de overwinning opeiste en de Democraten van fraude betichtte.

Eerder vandaag herhaalde hij zijn vermeende verkiezingsoverwinning op Twitter. "Ik heb deze verkiezing, ruimschoots, gewonnen", twitterde hij in hoofdletters. Een bericht dat meteen een waarschuwing van Twitter meekreeg (in het rood).

Nu alle grote Amerikaanse nieuwsmedia -inclusief het conservatievere Fox News- Biden als winnaar naar voren hebben geschoven, heeft Trump een persmededeling verspreid waarin hij duidelijk stelt dat hij het resultaat gaat aanvechten. Tegelijk geeft hij die media een veeg uit de pan.

"Deze verkiezingen zijn nog lang niet voorbij", zegt Trump in de schriftelijke mededeling. "We weten allemaal dat Joe Biden zich haast om zo snel mogelijk te doen alsof hij de winnaar is en waarom zijn media-medestanders zo hard proberen om hem te helpen: ze willen niet dat de waarheid naar buiten komt."

Wat verstopt Biden voor ons?

Donald Trump

Volgens Trump wil Biden dat er "stemmen geteld worden die frauduleus zijn en gefabriceerd zijn of uitgebracht zijn door overleden kiezers". "Alleen wie met iets fout bezig is zou waarnemers buiten de telbureaus houden en in de rechtbank hun toegang aanvechten", klinkt het. "Wat verstopt Biden voor ons", vraagt Trump zich af. "Ik ga niet rusten tot het Amerikaanse volk de eerlijke telling krijgt die ze verdienen en die de democratie vereist."

De zittende president herhaalt met andere woorden dat er volgens hem op grote schaal gefraudeerd is en dat de Democraten de verkiezingen hebben "gestolen".

Dat laatste herhaalde hij enkele uren later nog eens via Twitter. En ook nu herhaalde hij: "Ik heb gewonnen met 71 miljoen legale stemmen."

Internationale waarnemers en de Federale Verkiezingscommissie (FEC) benadrukken dat de verkiezingen zo goed als vlekkeloos zijn verlopen. Er zijn heel weinig klachten binnengekomen en er is geen enkel bewijs dat er is gefraudeerd, zegt FEC-voorzitter Ellen Weintraub daarover.

Op sociale media doen heel wat onwaarheden en complottheorieën de ronde over de Amerikaanse stembusgang. Trump lijkt een groot deel van die theorieën te hebben samengegooid en in een persmededeling te hebben gegoten. Afwachten hoeveel van die aantijgingen ze ook effectief hard kunnen maken voor de rechtbank de komende dagen en weken.

"Rechters hebben bewijsmateriaal nodig", onderlijnt correspondent Björn Soenens in Washington DC. "Met geruchten en roddels kan een rechter weinig, maar de rechtszaken gaan er komen. Trump gaat vechtend ten onder gaan. Het is nog niet gedaan."

Bekijk hieronder de analyse van Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen