Twee nieuwe arrestaties in Nederland na bedreigingen aan leraar over cartoon Charlie Hebdo

In Nederland zijn twee tieners opgepakt op verdenking van bedreiging en opruiing. De twee zouden achter bedreigingen zitten die via sociale media werden geuit aan het adres van een leraar uit Rotterdam. Die is ondergedoken nadat er ophef ontstond over een cartoon die de draak stak met islamistisch terrorisme die ophing in zijn klas.

De cartoon in kwestie is gemaakt door Joep Bertrams in 2015, het jaar van de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo. De spotprent toont een personage dat het weekblad voorstelt, dat zijn tong uitsteekt naar een jihadist die hem net heeft onthoofd.

Op maandag ontstond er in het Rotterdamse Emmauscollege ophef over de cartoon, toen de school de moord op de Franse leraar Samuel Paty herdacht. Die werd midden oktober onthoofd door een radicale islamist omdat hij in een les over vrijheid van meninguiting cartoons over de profeet Mohammed had getoond.

Een aantal islamitische meisjes vonden de cartoon godslastering en wilden dat hun leraar de prent van het prikbord haalde. De leraar Nederlands legde uit dat de prent geen afbeelding was van de profeet Mohammed, maar dat wilden de meisjes niet aanvaarden.

Bedreigingen op sociale media

Een foto van de prent werd daarna op sociale media gedeeld met de boodschap dat de leraar de cartoon zou opgehangen hebben om te provoceren. De afbeelding hing echter al vijf jaar op in het lokaal.

Na aanhoudende bedreigingen is de leraar nu ondergedoken. De school heeft aangifte gedaan en de politie onderzoekt wie er achter de onlinebedreigingen zit. Gisteren werd al een 18-jarige vrouw opgepakt en weer vrijgelaten. Ze blijft wel verdacht.

Vandaag zijn een 17-jarige jongeman uit Amsterdam en een 18-jarige uit Den Haag opgepakt. Ze worden verdacht van bedreiging en opruiing.

De tekenaar zelf van de prent heeft gereageerd dat hij het vervelend vindt dat de leraar door zijn prent in de problemen is gekomen. Hij bevestigt dat de prent geen afbeelding van Mohammed is. De school heeft gereageerd dat door de oproer op sociale media de context waarin de prent werd getoond totaal verdwenen is.

Meest gelezen