AFP or licensors

Joe Biden richt zich in speech tot Trump-stemmers: "Laat ons elkaar een kans geven, tegenstanders zijn geen vijanden"

"Niet verdelen, maar verenigen" en "de ziel van Amerika herstellen". Dat is naar eigen zeggen het plan van Joe Biden, de verkozen president van de Verenigde Staten. Samen met zijn verkozen vicepresident Kamala Harris gaf hij een overwinningsspeech. En daarin richtte hij zich duidelijk tot de kiezers van Republikein Donald Trump. "Laat ons elkaar een kans geven. Ik zal een president voor iedereen zijn."

Na dagen van intense spanning raakte gisterenavond eindelijk bekend wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen: Joe Biden. Pas uren later verscheen hij op het podium in Wilmington, een stad in Delaware, de thuis van Biden. Heel wat mensen konden "drive-in"-gewijs de speech volgen vanuit hun auto, maar ook duizenden mensen kwamen gewoon kijken naar het grote scherm. 

"De mensen van dit land hebben gesproken. Ze hebben ons een duidelijke overwinning bezorgd. Een overtuigende overwinning. Nog nooit is een president met zoveel stemmen verkozen", zo begon hij zijn speech, voor heel wat juichende supporters. Biden haalde in totaal meer dan 74 miljoen stemmen en is naar eigen zeggen verrast door de feesten in verschillende staten om zijn overwinning te vieren. "Een uiting van vreugde en hoop", noemde hij het. 

"Vanavond kijkt de hele wereld naar Amerika, en ik geloof dat Amerika op ons best een baken is voor de wereld", klonk het. Met zijn ambt wil hij de middenklasse heropbouwen, die hij "de ruggengraat van de natie" noemde. "Amerika zal weer gerespecteerd worden in de wereld." 

Biden wil vooral een president zijn die "niet probeert te verdelen, maar wel te verenigen". "Ik zie geen rode of blauwe staten (hij verwijst naar Republikeinse of Democratische staten, red.), ik zie enkel de Verenigde Staten van Amerika", zegt hij. Met de nadruk op "verenigd", dus. "Ik zal net zo hard werken voor de mensen die voor mij hebben gekozen als voor zij die niet voor mij hebben gekozen."

Ik zie geen rode of blauwe staten, ik zie enkel de Verenigde Staten van Amerika

BEKIJK hier de integrale toespraak van Joe Biden:

Videospeler inladen...

Tijdens zijn speech stak hij ook de hand uit naar de achterban van Trump, die het met 71 miljoen stemmen ook goed heeft gedaan. "Ik begrijp jullie teleurstelling, ik heb zelf ook een paar keer verloren. Maar laten we elkaar een kans geven. Het is tijd om de harde taal opzij te zetten, de temperatuur te verlagen, elkaar weer te zien en naar elkaar te luisteren. We moeten stoppen met onze tegenstanders als vijanden te bekijken. Het zijn Amerikanen." 

Voor dat laatste kijkt hij ook naar de Bijbel. "Voor alles is een seizoen. Een tijd om te bouwen, te oogsten, te zaaien en te genezen. Dit is de tijd om Amerika te genezen." 

 Het is tijd om de harde taal opzij te zetten, de temperatuur te verlagen en naar elkaar te luisteren

Hoewel Biden pas officieel op 20 januari president wordt, gaat hij maandag al aan de slag. Hij gaat een groep van wetenschappers en experten rond de tafel brengen die hem moeten helpen met een plan om het coronavirus onder controle te krijgen. Het wordt "een blauwdruk" waar hij dan vanaf volgend jaar mee aan de slag gaat. "Een plan dat gebaseerd is op wetenschap, mededogen, empathie en bezorgdheid." Want, zo zei hij nog, "ons werk begint met corona onder controle te krijgen. We kunnen de economie niet herstellen of genieten van de kostbare momenten in het leven als we dat niet eerst doen". 

Kamala Harris: "Amerika, Joe en ik zijn hier klaar voor"

Net voor Biden stond Kamala Harris - als eerste - op het podium. "Jullie kozen voor hoop, eenheid, fatsoen, wetenschap en ja... waarheid", zei de pas verkozen vicepresident. "Jullie hebben de integriteit van onze democratie beschermd. We waarderen jullie moed en vrijgevigheid. Jullie hebben een nieuwe dag voor Amerika ingeluid."

Harris benadrukte dat zij de eerste vrouwelijke vicepresident is. "De eerste, maar zeker niet de laatste. Elk klein meisje dat nu zit te kijken, merkt dat dit een land van mogelijkheden is."

Jullie kozen voor hoop, eenheid, fatsoen, wetenschap en waarheid

"Nu begint het echte werk. Het harde, noodzakelijke werk. Om levens te redden en de epidemie onder controle te krijgen. Onze economie weer op gang te trekken. Om ons land weer te verenigen en institutioneel racisme de wereld uit helpen. Het wordt moeilijk, maar Amerika is hier klaar voor. Amerika, net als Joe en ik."

Na de speech van Harris en Biden riepen de verkozen president en vicepresident hun familie op het podium. Alles werd afgesloten met een lichtshow met vuurwerk, muziek, confetti en drones (die de naam Biden in de lucht vormden). 

BEKIJK hier de volledige toespraak van Kamala Harris:

Videospeler inladen...
De familie Biden en Harris verzameld op het podium.
AFP or licensors
Een lichtshow sloot het feest af.
AFP or licensors

Bekijk hier meer uitleg van onze correspondent in de VS Tom Van de Weghe:

Videospeler inladen...

Bekijk hier meer uitleg van onze correspondent in de VS Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen