Christophe Vekeman wint Sabam for Culture Literatuurprijs

Schrijver Christophe Vekeman heeft de Sabam for Culture Literatuurprijs gewonnen voor zijn roman 'Cruise' uit 2019. Hij krijgt naast de erkenning ook 5.000 euro. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de Boekenmarathon van Boek.be, het digitale alternatief voor de Boekenbeurs. 

De jury prijst Vekeman voor zijn 'uitgesproken eigen taal' en 'vakmanschap', die hem meteen herkenbaar maken. 'Bij Vekeman is de satire nooit gratuit: hij houdt de lezer een spiegel voor. 'Cruise' is een authentieke Christophe Vekeman. Een geslaagde aanvulling op zijn oeuvre dat de voorbije jaren van een opvallende constante kwaliteit getuigt', staat te lezen in het juryrapport.

In 'Cruise' schepen 14 personages in voor een bezinningscruise op de Noordzee. Elk heeft zijn of haar specifieke reden om de tocht te maken. Niemand is echter wat hij of zij lijkt. 'Cruise' is een tragikomedie, het favoriete genre van de auteur.

Vekeman vertelde dat hij het prijzengeld wellicht gewoon zal verbrassen. 'Aan dure sigaren en aan kleine snuisterijen voor mijn echtgenote.' Zijn vrouw reageerde alvast enthousiast.

Christophe Vekeman haalde het van Johan Op De Beeck ('Het complot van Laken'), Peter Verhelst ('Zon') en Paul Verrept ('Konijn & Egel').

Meest gelezen