Premier De Croo (Open VLD): "Uitkijken naar president die rust uitstraalt en geen ophitsende taal gebruikt"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert tevreden op de verkiezing van Joe Biden als president van de  Verenigde Staten. De eerste minister is vooral blij met de verzoenende taal die Joe Biden spreekt. “Dat geldt in de Verenigde Staten, maar evenzeer in ons land. Op moeilijke momenten moet je proberen te zoeken naar wat ons bindt, in plaats van de nadruk te leggen op wat ons verdeelt”, zegt De Croo in een uitgebreide reactie aan VRT NWS.

Eerste minister Alexander De Croo keek en luisterde naar de overwinningstoespraak van de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden. Daaruit is De Croo vooral bijgebleven dat Biden “een president van iedereen wil zijn”.

De Croo hoorde in de speech dat Biden “een toon aanslaat die waardig is, rust uitstraalt en niet steeds ophitsende taal gebruikt”. Kortom: “Een persoon die de waarden heeft die bij de functie horen.”

Zal het Biden lukken om de Amerikanen samen te brengen?
“Ik kan de toekomst niet voorspellen”, zegt De Croo, “maar je ziet hier een verkozen president die een heel andere toon aanslaat dan zijn voorganger, die vaak naar verdeeldheid zocht”. 

“Dat geldt in de Verenigde Staten, maar geldt evenzeer in ons land”, voegt de Belgische premier eraan toe. “Op moeilijke momenten moet je proberen te zoeken naar wat ons bindt, in plaats van de nadruk te leggen op wat ons verdeelt.”

Videospeler inladen...

Met Kamala Harris krijgt Biden een gekleurde vrouw als vicepresident. Als voorvechter van vrouwenrechten kan u niet anders dan daar blij om zijn.
“Ja, en -om het in het Engels te zeggen- it’s about time”, vindt De Croo. “Voor een divers land als de VS, zou ik zeggen: eindelijk.” 

De Croo is ook blij dat het uitgerekend Kamala Harris is geworden, “een vrouw die staat voor diversiteit en het beste uit de mensen wil halen.” Dat Harris bovendien gekleurd is, is volgens De Croo “een strohalm waaraan de VS zich kan optrekken”, in tijden waarin de Black Lives Matter-beweging nog altijd moet vechten tegen racisme.

Videospeler inladen...

Hoe zal Bidens beleid anders zijn voor Europa en België? Wat zullen wij ervan merken?
De Croo is blij dat Biden ook een aanhanger is van het zogenoemde multilateralisme. “Er komt opnieuw een Amerikaanse stem waar wij, als Europeanen, mee kunnen samenwerken.” 

“De Verenigde Staten en Europa zijn een tandem, een ongelooflijke kracht. Als we aan hetzelfde zeel trekken, kunnen we samen heel wat bewerkstelligen. Bijvoorbeeld vechten tegen de klimaatopwarming, wat meneer Biden al meteen naar voren geschoven heeft, terwijl de huidige president daar geen voorvechter in was.” 

We moeten niet steeds ons karretje bij de VS aanhangen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

“Maar,” zo merkt De Croo op, “los van wie er nu heeft gewonnen, moeten wij als Europeanen beter ons huiswerk maken. Wij moeten ervoor zorgen dat we geopolitiek veel meer een factor zijn en niet steeds ons karretje bij de VS aanhangen." 

“Europa is wereldwijd het grootste handelsblok, de grootste investeerder tegen klimaatopwarming en in ontwikkelingssamenwerking. Maar geopolitiek stellen we weinig voor.” 

Dus wil De Croo dat Europa op dat vlak een flinke tand bijschakelt. “En als we een tandem kunnen vormen met de VS, kunnen we heel veel bereiken in de wereld. Dat gaat natuurlijk veel gemakkelijker met een partner die dezelfde ideeën deelt als wij."

Videospeler inladen...

Maakt u zich zorgen over de transitie, van Trump naar Biden? Want Trump geeft zich nog niet gewonnen.
Hierover spreekt Croo zich niet uit, maar hij merkt op dat de corona-epidemie een stempel heeft gedrukt op de Amerikaanse verkiezingen, ook praktisch.

“Men heeft ervoor gekozen om de verkiezingen te laten doorgaan, met een aantal mogelijkheden om het gemakkelijker te maken, door via post te kunnen stemmen.” 

Misschien is dat nog het element waar we het meeste naar uitkijken: een Amerikaanse president te zien die waardig is.

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

“Dat heeft voor moeilijkheden gezorgd bij de telling van de stemmen. Dat neemt nu meer tijd in beslag dan wat de Amerikanen gewoon waren. Maar een deel van de democratie is ook het stemmen tellen en op een bepaald moment zal het resultaat duidelijk worden. Er zullen een aantal rechtszaken zijn, maar je moet vertrouwen hebben in het Amerikaanse grondwettelijke systeem om daarmee om te gaan.”

Maar De Croo ziet vooral “een president-elect die er op een heel waardige manier mee omgaat”. “Misschien is dat nog het element waar we het meeste naar uitkijken: een Amerikaanse president te zien die waardig is, rust uitstraalt en niet steeds ophitsende taal gebruikt. Een persoon die de waarden heeft die bij de functie horen.”

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen