AFP or licensors

Twee dagen na overwinning Joe Biden: Donald Trump geeft zich nog niet gewonnen en Melania gooit zich mee in de strijd

Twee dagen nadat Joe Biden uitgeroepen is als winnaar van de presidentsverkiezingen is Donald Trump nog steeds niet van plan zich gewonnen te geven. Volgens verschillende bronnen probeert zijn omgeving op hem in te praten, maar hij zet zijn juridische strijd voort. En ook zijn vrouw, Melania Trump, gooit zich - voorzichtig - in de strijd. 

Nog tijdens de verkiezingsnacht - wanneer het nog lang niet duidelijk was wie de verkozen president zou worden - claimde Donald Trump alvast de overwinning. Die lijn is hij de afgelopen dagen telkens blijven aanhouden, zowel op Twitter als tijdens toespraken. Kort samengevat? Er is massaal fraude gepleegd tijdens deze verkiezing, hij spreekt van "legale" en "illegale" stemmen en hij is er zeker van: als alles duidelijk wordt, zal blijken dat hij gewonnen heeft.

Zaterdagavond onze tijd riepen Amerikaanse media op basis van de cijfers van de telbureaus Joe Biden dan uit als de verkozen president. Even werd het stil langs de kant van de huidige president, maar dat duurde niet lang. Op Twitter claimde hij enkele uren later alweer de overwinning. 

En ook nu, twee dagen later, blijft hij daarbij. "Sinds wanneer bepalen de lamestream (een samentrekking van mainstream en lame (gebrekkig), red.) media wie de volgende president is", schrijft hij. 

Verschillende topfiguren uit de Republikeinse partij hebben Joe Biden intussen wel al gefeliciteerd met zijn overwinning. Zo is er een telefoongesprek geweest tussen voormalig president George W. Bush en Biden. "Hoewel we politieke verschillen hebben, ken ik Joe Biden als een goede man, die de opportuniteit krijgt om dit land te leiden en te verenigen." Ook senator Mitt Romney, die al vaker kritiek gehad heeft op Trump, feliciteerde Biden al. Nu volgt ook Condoleezza Rice, die onder Bush nog minister van Buitenlandse Zaken was. 

Ondertussen worden er in verschillende staten rechtszaken opgestart. "Er zijn sterke bewijzen dat deze verkiezing in minstens drie tot vier en mogelijk tien staten is gestolen", zegt advocaat Rudy Giuliani. "Met andere woorden: het resultaat was gebaseerd op valse stemmen. Je kan deze verkiezing nu niet de geschiedenis laten ingaan zonder dit aan te vechten."

Rechters baseren zich niet enkel op geruchten, ze hebben ook harde bewijzen nodig

Alleen geeft het team rond Trump in elke staat een andere reden aan de "onwettigheid" van de uitslag en geven ze daar op dit moment ook geen bewijzen voor. Ze spreken over stembrieven van mensen die gestorven zouden zijn, stembrieven die te laat op de post zijn gedaan en waarnemers die niet aanwezig mochten zijn in de stem- en telbureaus. 

"Of de rechtbanken hierin meegaan, daar is toch veel twijfel over", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens in Washington. "Rechters baseren zich niet enkel op geruchten, ze hebben ook harde bewijzen nodig." En die bewijzen zijn er momenteel dus nog niet. 

Bekijk hier het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal". 

Videospeler inladen...

Ondertussen gooit ook Melania Trump, de vrouw van Donald Trump, zich in de strijd. "De Amerikaanse bevolking verdient eerlijke verkiezingen", zegt ze op Twitter. "Elke legale - niet de illegale - stem moet worden geteld. We moeten onze democratie beschermen met volledige transparantie." Een boodschap die hard lijkt op wat haar man al enkele dagen vertelt, zij het iets milder. 

Hoewel. Volgens verschillende Amerikaanse media proberen meerdere mensen in de omgeving van Trump hem te overtuigen om zijn nederlaag toe te geven. Onder hen schoonzoon en vooraanstaand adviseur Jared Kushner, maar ook... Melania Trump. 

En die tweet dan? "Het Twitter-profiel van Melania Trump wordt beheerd door haar administratie", zegt Soenens. "Zij zit daar niet zelf achter de knoppen. Het Twitter-bericht is ook duidelijk de algemene boodschap die de Republikeinen willen verspreiden: eerst moet er worden gekeken of er niets fout is gelopen."

Donald Trump wil deze beweging niet laten doodbloeden

"Een ding is duidelijk: Trump zit in een staat van ontkenning", besluit Soenens. "Hij heeft 71 miljoen stemmen gekregen (Joe Biden 74 miljoen, red.). Hij wil deze beweging niet laten doodbloeden en kijkt eventueel al naar 2024 (volgens sommige bronnen zou hij zich misschien opnieuw kandidaat stellen bij de volgende verkiezingen, red.). Het zou ook kunnen dat Trump de komende vier jaar een schaduwpresident wordt, op Twitter en via toespraken in het hele land. Dat is ook de reden waarom Republikeinen niet tegen de president ingaan. Ze hebben schrik om de kiezers te verliezen."

Meest gelezen