Kroonprins Akishino
2020 Getty Images

Eindelijk officiële kroonprins voor Japan

In Japan is prins Akishino, ook gekend als prins Fumito, officieel aangeduid als kroonprins en eerste troonopvolger tijdens een ceremonie in Tokio. Dat gebeurde anderhalf jaar nadat zijn oudere broer Naruhito tot keizer werd gekroond. De plechtigheid werd zeven maanden uitgesteld door de coronapandemie. 

In de meest prestigieuze zaal van het paleis verklaarde de 60-jarige Japanse keizer Naruhito, dat zijn jongere broer officieel kroonprins is en als eerste in lijn staat om de troon op te volgen. "Hierbij verklaar ik, binnen en buiten het land, dat prins Fumihito nu de kroonprins is", zei Naruhito. Hij was gekleed in een roodbruin gewaad, naast hem stond zijn vrouw, keizerin Masako. 

Fumihito, in oranje gewaad, was eveneens vergezeld van zijn vrouw, kroonprinses Kiko.  "Ik erken mijn verantwoordelijkheden als kroonprins volledig en zal mijn verplichtingen uitvoeren",aldus de 54-jarige kroonprins. De ceremonie duurde ongeveer 15 minuten. 

(Lees voort onder de video en de foto)

Videospeler inladen...
Kroonprins Akishino (L) en keizer Naruhito (R)
Imperial Household Agency of Japan

In een aparte ceremonie, later op de dag, erfde Fumihito een keizerlijk zwaard dat zijn status als kroonprins symboliseert. De ceremonie zou oorspronkelijk plaatsvinden in april, maar werd uitgesteld door het coronavirus.

Het aantal aanwezigen werd door de pandemie teruggeschroefd van de oorspronkelijke 350 tot ongeveer 50 aanwezigen. De meeste aanwezigen droegen mondmaskers. 

(Lees verder onder de foto)

Ceremonie
Imperial Household Agency of Japan

Enkel mannen toegelaten op de troon

 De titel van eerste troonopvolger gaat naar de broer van de keizer en niet naar zijn eigen dochter Aiko. Zij is het enige kind van Naruhito en keizerin Masako, maar alleen mannen worden toegelaten als troonsopvolger in Japan. Het land is niet van plan de wet te veranderen, hoewel uit onderzoek is gebleken dat veel Japanners vinden dat ook vrouwen op de troon moeten kunnen zitten.

Naruhito is keizer sinds mei 2019. Hij volgde zijn 86-jarige vader Akihito op, die troonsafstand deed vanwege gezondheidsproblemen. Met deze ceremonie komt een einde aan de lange reeks plechtigheden rond de troonsafstand van keizer Akihito en de opvolging van keizer Naruhito.

Kroonprins Akishino en zijn vrouw
Imperial Household Agency of Japan
Kroonprins Akishino

Meest gelezen