PRE

Liveblog - Wereldwijd meer dan 50 miljoen besmettingen, cijfers in ons land dalen opnieuw

Het aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald, in totaal liggen nu net geen 6.900 besmette mensen in het ziekenhuis. Het gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames is ook gedaald, tot 618 per dag de voorbije week. Er komen wel steeds meer mensen op intensieve zorg terecht, meer dan de helft van hen wordt beademd. En ook het aantal overlijdens stijgt sterk, tot gemiddeld ruim 170 per dag. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wereldwijd al meer dan 50 miljoen besmettingen vastgesteld

Over heel de wereld zijn officieel meer dan 50 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt. Dat blijkt uit berekeningen van persbureaus en ook de Johns Hopkins-universiteit meldt het cijfer. Let wel: het gaat hier enkel om bevestigde besmettingen, het werkelijke aantal ligt wellicht hoger. Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat die 50 miljoen mensen op dit moment besmet zijn, het gaat om het totale aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie. 

De cijfers: ziekenhuisopnames dalen, ruim helft patiënten op intensieve wordt beademd

  • De voorbije week (1 tot 7 november) zijn per dag gemiddeld 618 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. In de week daarvoor (25-31 oktober) waren het er gemiddeld 649 per dag. Het is de eerste daling sinds de start van deze tweede coronagolf begin september.
  • Gisteren werden 495 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 744 mensen mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen nu 6.893 patiënten in het ziekenhuis, dat is voor de vierde dag op rij een daling. De druk op intensieve zorg blijft toenemen: daar liggen 1.464 patiënten (dat zijn er 5 meer dan de dag voordien), 879 onder hen hebben beademing nodig en liggen in een kunstmatige coma.
  • In de periode van 29 oktober tot 4 november stierven per dag gemiddeld 173 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een stijging met 66% ten opzichte van de voorgaande periode (22 tot 28 oktober). Toen kostte het virus elke dag aan gemiddeld 105 mensen het leven. In totaal vielen al 12.907 coronadoden sinds het begin van de pandemie in maart.
  • In de periode van 29 oktober tot 4 november zijn per dag gemiddeld 10.512 nieuwe besmettingen geregistreerd (35% minder dan de week ervoor). 
  • Er werden per dag gemiddeld 49.100 testen uitgevoerd. 26,4 procent daarvan is positief. Ons land volgt tot op heden de teststrategie waarbij personen zonder symptomen niet getest worden.

Voor een uitgebreider overzicht kan u terecht op de site van Sciensano.

Koopzondag in Hulst: Belgen trekken de grens over uit pure verveling

Sinds bijna een week zit ons land in een gedeeltelijke lockdown. En dat geldt ook voor Nederland, al zijn daar de niet-essentiële winkels nog altijd open. In Hulst in Zeeland ging de wekelijkse koopzondag bijvoorbeeld gewoon door. Al was het veel rustiger dan normaal. De restaurants zijn er dicht en er waren ook minder Belgen. Zij die toch kwamen, deden dat niet zozeer om te shoppen, maar wel uit pure verveling.

Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukt dat zo'n uitstapjes niet de bedoeling zijn, ook al zijn ze niet echt verboden. "De maatregelen die we in ons land hebben genomen moeten de verspreiding van het virus tegengaan", zegt ze. "We weten dat dat bijzonder lastig is en bovendien is het een marathon, we moeten dit lang volhouden. Er zijn ook handelaren die moeten sluiten of andere beroepen die niet meer kunnen werken. Het is dan niet solidair om in het buitenland te gaan doen wat je in ons land niet meer kan."

VAB: "Verkeer valt ’s nachts en tijdens het weekend zo goed als stil"

De nieuwe coronamaatregelen hebben een duidelijke invloed op onze verplaatsingen met de auto. Dat concludeert automobilistenorganisatie VAB op basis van het sterk gedaalde aantal vragen voor bijstand. 

De coronamaatregelen gingen vanaf maandag in, bij het begin van de herfstvakantie. En dat is duidelijk te zien op onze wegen. Tijdens de week is er nog redelijk veel verkeer: VAB kreeg de afgelopen dagen nog oproepen binnen voor ongeveer 80 procent van het normaal aantal pechgevallen. 

Avondklok

Sinds de avondklok werd ingevoerd is het verkeer tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends zo goed als stilgevallen, merken ze ook bij de VAB. Dat blijkt uit de cijfers van de VAB-wegenwachters die het aantal pechgevallen tijdens de avondklok sterk zagen dalen, meer dan een halvering. 

Ook tijdens het weekend, en dan vooral op zondag, ziet VAB ook dat het aantal pechgevallen daalt, tot ongeveer 60 procent van het normale aantal pechgevallen op een zondag. 

Op zondag ziet de VAB-Wegenwacht de grootste terugval van het aantal pechgevallen: -40 procent, en al vanaf 18u de helft minder pechgevallen ten opzichte van een gemiddelde zondag. Het is dus heel duidelijk dat de auto vooral nog gebruikt wordt voor woon-werkverkeer en dat de Vlaming in het weekend kiest voor uitstapjes in de buurt, met de fiets of te voet.

"Meer dan een op de vijf besmette personen heeft na twee maanden nog symptomen"

Van de mensen die twee of meer maanden geleden geïnfecteerd raakten met het coronavirus, vertoont 22,4 procent nog steeds symptomen. Dat blijkt uit de resultaten van de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen. Het virus komt tijdens deze tweede golf ook voor veel mensen dichtbij: 65 procent van de deelnemers kent intussen in zijn of haar nabije omgeving iemand die ernstig ziek werd na een infectie.

Afgelopen dinsdag namen net geen 25.000 mensen deel aan de Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven en ULB. De wetenschappers vroegen onder meer aan de deelnemers, of ze iemand kenden uit hun directe omgeving die ernstig ziek werd door COVID-19. Bijna twee derde (65 procent) antwoordde daarop positief, terwijl dat aantal in de periode juni-september niet boven de 50 procent uitkwam. De meerderheid van de gekende besmette mensen heeft de ziekte thuis uitgeziekt. Ongeveer een op de zes kent ook iemand die overleed aan de ziekte.

812 deelnemers aan de studie liepen meer dan twee maanden geleden zelf een infectie met het coronavirus op. 22,4 procent van deze mensen ervaart na twee maanden nog steeds symptomen. Algemene vermoeidheid wordt het vaakst gesignaleerd. Daarnaast gaat het om symptomen zoals kortademigheid, spierpijnen en concentratiestoornissen.

De bereidheid om zich te laten vaccineren stijgt opnieuw licht. 65-plussers zijn nog steeds het meest geneigd zich te laten vaccineren. Bij jongere mensen tussen 18 en 65 jaar zien de wetenschappers een iets grotere bereidheid tot vaccinatie wanneer de deelnemers iemand kennen die ernstig ziek geweest is.

De deelnemers werden ook bevraagd over de getroffen maatregelen door de regering. Ze vinden de beperkte aanwezigheid op begrafenissen, het sluiten van de horeca en cultuursector, de afschaffing van de regel van vier, en het verbod op groepssporten de hardste dobbers om te verteren. Tegelijkertijd schatten de deelnemers dat het verplichte telewerk, de verlenging van de herfstvakantie en de afschaffing van de regel van vier het grootste effect zullen hebben. Op 17 november kan er opnieuw deelgenomen worden aan de Grote Coronastudie via www.corona-studie.be.

Biostatisticus Geert Molenberghs: "Zonder maatregelen waren er tot 3.000 patiënten die intensieve zorg nodig hadden"

Zonder de maatregelen van de laatste weken hadden er 2.500 tot wel 3.000 patiënten intensieve zorg nodig. Dat heeft statisticus Geert Molenberghs berekend. Het is een aantal waarop onze Belgische ziekenhuizen niet voorzien zijn. Voorlopig lijken de cijfers te stabiliseren, al blijft de druk op de ziekenhuizen heel groot, en is het einde van de tweede golf nog niet in zicht.

Lees meer in dit artikel:

Portugal voert morgen avondklok in: in weekends niet meer op straat vanaf 13 uur

Vanaf morgen zal zowat 70% van de Portugezen zich moeten houden aan een avondklok. Tijdens de weekends geldt die zelfs al vanaf 13 uur. Dat heeft de Portugese premier Antonio Costa aangekondigd.

De avondklok zal minstens twee weken van kracht zijn in de 121 van de 308 gemeenten in Portugal waar afgelopen woensdag een gedeeltelijke lockdown werd ingevoerd. Die 121 gemeenten zijn goed voor ongeveer 70% van de bevolking.

Corona de baas zijn? Sociale contacten beperken enige manier
premier Costa

"De enige manier om de pandemie de baas te worden is sociale contacten beperken", stelt de premier. "Dit zijn essentiële maatregelen om het virus te controleren zonder een nieuwe algemene lockdown in te stellen." Het aantal dagelijks vastgestelde besmettingen in Portugal is sinds begin oktober toegenomen van 2.000 naar 6.000.

AFP or licensors

12 miljoen voor korte vervangingen op scholen

De Vlaamse regering voorziet 12 miljoen euro voor korte vervangingen in scholen en internaten, meldt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Vervangingen zijn nodig als leerkrachten of opvoeders ziek worden of in quarantaine moeten.

De bestaande systemen voor vervanging volstaan niet altijd, zegt Weyts. Zo laat de gewone regeling maar een vervanging toe vanaf 10 werkdagen afwezigheid, terwijl de quarantaineperiode een afwezigheid van 10 kalenderdagen impliceert.

Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) zal nu een centraal meldpunt oprichten voor scholen en internaten. Zo kunnen onderwijsinstellingen die een vervanger gevonden hebben de kosten terugbetaald krijgen.

Het geld moet volgens Weyts kunnen volstaan voor het volledige schooljaar. "Dit flexibele systeem laat toe dat de scholen zelf op korte termijn mensen aanwerven en inzetten", zegt hij. "Op basis van hun eigen voorwaarden en zonder al te veel administratieve last. We zullen de facturen pas achteraf controleren, zodat er snel geschakeld kan worden."

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen