2 dode apen en 3 kilogram krokodillenvlees: dit is de vangst van operatie "Thunder" op Brussels Airport

De douane op de luchthaven van Zaventem heeft bij een grote controleactie vorige maand 2 dode apen en 3 kilogram krokodillenvlees onderschept. De vangst paste binnen de jaarlijkse internationale douaneactie genaamd "Thunder". Er werden 72 mensen gecontroleerd, in totaal werd er meer dan 1 ton aan dierlijke producten in beslag genomen. 

Concreet controleerde de douane, tussen half september en half oktober, 72 reizigers, allen net geland uit een Centraal -of West-Afrikaans land.  Drie van hen liepen tegen de lamp en maakten een duidelijke overtreding op de Cites-wetgeving, het internationale verdrag bedoeld om handel in "bushmeat" en uitstervende diersoorten te reglementeren. "Bij hen werden 2 dode apen in beslag genomen en in totaal ook drie kilogram krokodillenvlees", zegt Francis Adyns, woordvoerder van FOD Financiën, bevoegd voor de douane. "Daarnaast werden er ook drie dode stekelvarkens onderschept, al zijn die niet beschermd door Cites".

Lees voort onder de foto.

De douane en Cites-experten vonden ook drie stekelvarkens terug in de bagage.

Gevaarlijke delicatesse

Ook de Antwerpse Zoo was betrokken bij "Thunder", de jaarlijkse internationale operatie ter bestrijding van illegale wildoogst. "Sommige apensoorten of antilopen zijn met uitsterven bedreigd", zegt Philippe Jouk van Zoo Antwerpen, die als Cites-expert het douanepersoneel bijstond. "Door hun vlees te eten of te verhandelen, komen de diersoorten nog meer onder druk te staan". 

Daarnaast is het illegaal importeren van bedreigde diersoorten ook gevaarlijk, zegt Jouk. "Het kan ziektes zoals apenpokken of virale infecties het land binnenbrengen. Bepaalde vleessoorten worden als delicatesse gezien, voor andere reizigers is het een herinnering aan thuis. Ook traditie en cultuur spelen een rol. Het blijft belangrijk om mensen te sensibiliseren", aldus de expert.

Lees voort onder de foto.

Drie kilogram krokodillenvlees werd in beslag genomen.

1,2 ton dierlijk product

In totaal werd er voor 1.287 kilogram aan dierlijk product in beslag genomen. Niet alleen bij de drie reizigers die de Cites-wetgeving overtraden werd voedsel in beslag genomen, ook bij de andere reizigers was de buit dus niet min. "Maar niet alles wat in beslag genomen is, is bedoeld om op te eten", zegt Francis Adyns van FOD Fincanciën. "Er zijn ook onschuldige zaken, zoals schoenen of een riem uit dierenleer die je op de souvenirmarkt koopt, dan kan er ook een probleem zijn". 

Naast de vangst van dierlijke producten, werd er voor meer dan 5 ton aan plantaardige producten gevonden. De overtreders kregen allemaal een proces-verbaal, dat werd overgemaakt aan het parket. Naar schatting komt er elk jaar meer dan 44 ton aan illegaal geimporteerd vlees binnen via de luchthaven van Zaventem.

Bekijk hieronder een video van Zoo Antwerpen over hoe de douane tewerk ging bij operatie "Thunder"

Meest gelezen