Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Trump ontslaat minister van Defensie Mark Esper

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn minister van Defensie Mark Esper ontslagen. Over een mogelijk ontslag van Esper deden al langer geruchten de ronde, al werd dat vooral verwacht als Trump de presidentsverkiezingen zou winnen, niet als hij zou verliezen. Christopher Miller zal hem opvolgen.

De Amerikaanse president kondigt het ontslag van Mark Esper kort aan op Twitter. Een reden voor het ontslag geeft hij niet. Trump schrijft ook dat Esper zal worden opgevolgd door Christopher Miller, de directeur van het Nationaal Centrum voor Contraterrorisme (NCTC).

Onenigheid

Er waren al maandenlang geruchten over het ontslag van Mark Esper. Sinds de zomer, die werd getekend door het massale protest tegen racisme en politiegeweld, waren er spanningen tussen Trump en zijn minister van Defensie. 

Trump dreigde ermee de onrust desnoods met militair geweld de kop in te drukken. Hij activeerde de Insurrection Act uit 1807, die de Amerikaanse president toelaat om in bepaalde omstandigheden het leger in eigen land in te zetten. Esper sprak zich daartegen uit, en noemde de maatregel "een laatste redmiddel, dat slechts in de meest urgente en ergste situatie mag worden gebruikt".

Dat de baas van het Pentagon zich publiekelijk distantieert van de opperbevelhebber van het leger, de Amerikaanse president, is hoogst ongewoon. Amerikaanse media berichtten toen al, op basis van bronnen uit Trumps omgeving, dat een ontslag in de lucht leek te hangen.

Ook was er onenigheid over de Confederatievlag, de strijdvlag van de zuidelijke Confederatie tijdens de Burgeroorlog, die in het racismedebat onder vuur kwam te liggen. Esper beval de vlaggen weg te halen van militaire basissen, tot ongenoegen van Trump. Een open confrontatie werd vermeden door af te zien van een expliciet verbod op de vlag.

Trumps ambtstermijn werd gekenmerkt door veelvuldige ontslagen in zijn regering. Esper volgde James Mattis op aan het hoofd van het Pentagon. Die was in december 2018 zelf opgestapt wegens meningsverschillen met Trump.

Meest gelezen