Antwerpse Zoo helpt bij internationale douane-actie tegen handel van bedreigde diersoorten

De Antwerpse Zoo heeft de voorbije maanden meegeholpen aan een internationale douane-actie tegen de handel van bereigde diersoorten. Bij daaropvolgende controles in de luchthaven van Zaventem zijn verschillende kilo's illegaal tropenvlees aangetroffen. "Dat gebeurt nog regelmatig", vertelt Philippe Jouk van de Zoo. "We moeten mensen meer bewust maken van het feit dat dit illegaal is."

De Antwerpse Zoo heeft in september en oktober meegeholpen aan een internationale douaneactie "Thunder" tegen de handel van bedreigde diersoorten. De Zoo adviseerde douaniers van de luchthaven van Zaventem bijvoorbeeld over hoe ze bedreigde diersoorten moeten herkennen. "Met onze expertise willen we de boodschap van het behoud van dieren en planten in de natuur zo goed mogelijk overbrengen", vertelt Philippe Jouk van de Zoo. 

Er is nog werk aan de winkel, want in de meeste gevallen weten mensen niet dat ze iets illegaal doen

Philippe Jouk, Zoo Antwerpen

Bij 72 controles die op dat advies volgden, zijn onder meer drie kilo krokodillenvlees en een gerookte aap gevonden in de bagage van reizigers uit West- en Centraal Afrika. Ook zijn er tijdens deze controles vele andere producten van dierlijke en plantaardige oorsprong in beslag genomen. Naar schatting komt ieder jaar zo'n 44.400 kilo illegaal tropenvlees aan op de luchthaven van Zaventem.

"Het gebeurt nog regelmatig dat dit type van vlees wordt aangetroffen. Er is dus nog werk aan de winkel om mensen meer bewust te maken van het feit dat dit eigenlijk verboden is, want in de meeste gevallen weten ze niet dat ze iets illegaal doen. Voor velen is het louter een kwestie van cultuur", aldus Jouk. De import van tropenvlees is nefast voor de biodiversiteit en is daarom door de wetgeving verboden. 

Meest gelezen