Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Autoriteiten Nagorno-Karabach bevestigen verlies strategische stad: "Shushi/Shusha buiten onze controle"

In het betwiste gebied Nagorno-Karabach is de strategisch belangrijke stad Shusha of Shushi (in het Armeens) veroverd door het leger van Azerbeidzjan. Dat hebben nu ook de autoriteiten van Nagorno-Karabach bevestigd. Gisteren zei Azerbeidzjan dat het Shusha/Shushi in handen had, maar Armenië ontkent dat.

Azerbeidzjan liet gisteren weten dat het Shasha/Shushi, de tweede stad van het betwiste gebied Nagorno-Karabach, heeft veroverd. In de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe kwamen mensen op straat om de inname van de stad te vieren. President Ilham Aliyev sprak van "een historische bevrijdingsdag voor ons volk". 

Van Armeense zijde wordt het bericht ontkend. Armenië zegt dat er nog hevig wordt gevochten rond Shusha/Shushi.

De etnisch Armeense autoriteiten van Nagorno-Karabach hebben intussen echter bevestigd dat de stad gevallen is. "Vandaag moeten we helaas toegeven dat een keten van tegenslagen ons achtervolgt, en dat de stad Shushi buiten onze controle ligt", meldt Vahram Poghosyan, een woordvoerder van de autoriteiten van Nagorno-Karabach, in een statement op Facebook. 

De vijand staat voor onze deur in de hoofdstad Stepanakert

Woordvoerder autoriteiten Nagorno-Karabach

Het verlies van de controle over de stad Shusha/Shushi kan uiteindelijk leiden tot een nederlaag in de strijd over de controle van de hele regio, gaven de autoriteiten van Nagorno-Karabach al toe. In het statement op Facebook zegt Poghosyan dat de Azerbeidzjaanse troepen de hoofdstad Stepanakert naderen. "De vijand staat voor onze deur in Stepanakert", klinkt het. "Ons hele bestaan is nu in gevaar."

Strategisch belangrijk

Shusha of Shushi, de strategisch belangrijke tweede stad van Nagorno-Karabach, ligt op een heuvel. Van daaruit zou het Azerbeidzjaanse leger een goede positie kunnen innemen om Stepanakert aan te vallen. De hoofdstad ligt op slechts zo'n 12 kilometer van Shusha/Shushi.

Shusha/Shushi heeft daarnaast ook een belangrijke culturele en historische waarde. Voor het conflict werd de stad overwegend bewoond door Azerbeidzjanen. Ook voor de christelijke Armeniërs is de stad van waarde: er bevindt zich een belangrijke kathedraal.

Het conflict in Nagorno-Karabach is een van de frozen conflicts of bevroren conflicten in de voormalige Sovjet-Unie die al decennialang woeden. Eind september is het conflict opnieuw hevig opgelaaid.

Nagorno-Karabach is een betwist gebied tussen Armenië en Azerbeidzjan. Officieel is het Azerbeidzjaans grondgebied, maar de facto wordt het bewoond en geregeerd door etnische Armeniërs. Die Armeense inwoners hebben het gebied als onafhankelijk uitgeroepen, maar de Azeri's claimen dat Nagorno-Karabach aan hen toebehoort. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Het islamitische Azerbeidzjan krijgt ruggesteun van Turkije. Vanuit Turkije kwamen gisteren al felicitaties voor de Azerbeidzjaanse inname van Nagorno-Karabach. Armenië  kan rekenen op steun van Armeense diaspora over de hele wereld. Armenië, een christelijk land in een islamitische regio, krijgt traditioneel de steun van de christelijk-orthodoxe geloofsgenoten in Moskou. Rusland bewapent Armenië, maar in mindere mate ook Azerbeidzjan, dat erg veel bodemrijkdommen heeft. 

Azerbeidzjaans leger haalt Russische helikopter neer

Vandaag heeft zich trouwens een incident voorgedaan met een Russische helikopter boven Armeens grondgebied. Het toestel werd per ongeluk neergehaald door het Azerbeidzjaanse leger. Twee inzittenden kwamen om het leven, één raakte gewond.

Het Russische ministerie van Defensie benadrukt dat de helikopter zich buiten het conflictgebied bevond. Hij zou een militair konvooi hebben begeleid, maar details over dat konvooi zijn niet gegeven. 

Azerbeidzjan heeft verontschuldigingen aangeboden en is bereid om compensaties te betalen. Rusland heeft een militaire basis in Armenië en ook een militair bondgenootschap dat in werking treedt wanneer het Armeense grondgebied zou worden aangevallen.

Meest gelezen