Pfizer

Beurzen reageren euforisch op vaccinnieuws van Pfizer, en sfeer zat er al in na overwinning van Joe Biden

De Europese beurzen reageren bijzonder enthousiast op het vaccinnieuws van Pfizer. De Bel-20 wint maar liefst 5 procent. En de sfeer zat er al in na de overwinning van Biden.

Het positieve vaccinnieuws van Pfizer brengt de financiële markten in een ongeziene feestvreugde. "De beurzen gaan uit van een scenario dat het coronavirus en de bijhorende zware crisis snel achter de rug zullen zijn", zegt Tom Simonts, financieel econoom bij KBC. "Al weet ik niet of de markt gelijk heeft. Alles wat cyclisch is en fors te lijden had onder de coronacrisis, wordt gekocht. Denk aan grondstoffen, auto-aandelen en bankaandelen." Bioscoopuitbater Kinepolis, dat fors verlies lijdt door de lege zalen, gaat 40 procent hoger. Bierbrouwer AB Inbev, dat de horeca in veel landen op slot zag gaan, stijgt 11 procent. Omgekeerd krijgen aandelen, die net geprofiteerd hebben van de lockdown, klappen. Just Eat/Takaway.com bijvoorbeeld zakt bijna 8 procent.

Bekijk de analyse van Michaël Van Droogenbroeck uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Gulden middenweg

Nog voor het vaccinnieuws bekend raakte, waren de beurzen al goedgeluimd. Joe Biden heeft de presidentsverkiezingen gewonnen, maar hij zal wellicht moeten samenwerken met een Republikeinse meerderheid in de Senaat. Daarover komt pas duidelijkheid in januari want voor twee Senaatszetels is een tweede ronde nodig. Als de Democraten de Senaat niet binnenhalen, wordt de slagvaardigheid van president Biden stevig aan banden gelegd.

Maar de beurzen liggen daar niet van wakker. Integendeel, ze gaan ervan uit dat er de komende tijd een gulden middenweg zal bewandeld worden en daar kunnen ze goed mee leven. Want dat betekent dat de scherpe kantjes van het beleid van Biden, die voor het bedrijfsleven wat minder gunstig zijn, afgevijld zullen worden. “De belastingverlaging bijvoorbeeld die Trump heeft doorgevoerd, zal niet meteen teruggedraaid kunnen worden”, zegt Simonts. Biden wilde het tarief van de vennootschapsbelasting weer optrekken naar 28 procent, nadat Trump dat de voorbije jaren verlaagd had. “In die zin wordt de kleur van de beurs vooral bepaald door de kleur van de Senaat", zegt Simonts. "Een rode Senaat zal omgekeerd evenredig zijn met de kleur van de beurs, omdat een Republikeinse meerderheid een temperende rol zal spelen. Er zullen bijvoorbeeld niet te veel extra regels komen voor bedrijven.”

"Aandelen uit de gezondheidszorg vieren dan weer dat er niet snel bijkomende druk zal komen vanuit een uitgebouwd ‘Obama care’",  zegt Luc Aben,  hoofdeconoom bij vermogensbank Van Lanschot. "De strijd tegen de hoge prijzen van medicijnen zal minder hevig zijn met een Senaat die door de Republikeinen gedomineerd wordt."

Een rode Senaat zal omgekeerd evenredig zijn met de kleur van de beurs, omdat een Republikeinse meerderheid een temperende rol zal spelen

Tom Simonts, financieel econoom bij KBC

Goed voor Europa

In Europa en opkomende markten overheerst de opluchting over een meer gematigde Amerikaanse handelspolitiek in de toekomst. Dat moet de wereldhandel en dus ook de Europese export ten goede komen. "In het algemeen zijn beleggers vooral goedgemutst omdat de verkiezingen achter de rug liggen en de onzekerheid is weggevallen", zegt Aben.

Tegelijk verwachten beleggers nog altijd dat Biden probeert werk te maken van grootschalige investeringen in infrastructuur, onder meer in groene energie. En ook dat doet de aandelen van bedrijven die daarin actief zijn, opveren. Als de investeringsgolf er komt, is dat goed nieuws voor Europese bedrijven. Zijn kunnen dan profiteren van export van groene technologie naar Amerika. 

Meest gelezen