Vlaams Departement Omgeving

Mysterieuze brom in Lanaken wordt aangepakt: enkele bedrijven nemen maatregelen

In Lanaken is er een plan om de mysterieuze bromtoon aan te pakken. Eerder bleek uit een studie van de Vlaamse Milieu-inspectie dat er 14 bronnen zijn die aan de basis liggen van de brom, waaronder enkele bedrijven in de buurt. Sommige van die bedrijven hebben al maatregelen genomen.

Al jaren klagen heel wat inwoners van en rond Lanaken over een lage brom die best wel hinderlijk is, maar niet door iedereen gehoord wordt. De toon valt het best te vergelijken met het geluid van een draaiende wasmachine en wordt meer gehoord op hogere plaatsen, en binnenshuis. Na heel wat onderzoek blijkt dat het gaat om een samenspel van geluiden die afkomstig zijn van verschillende bedrijven in de buurt. Die bedrijven gaan nu een aantal dingen aanpassen.

"Silmaco gaat hun twee ventilatoren akoestisch isoleren, zegt schepen van Leefmilieu Christel Gorissen (SP.A-Groen). "Celanese heeft nu een aantal koelers gereinigd, en het bedrijf heeft ook twee oudere turbines. Die gaan ze uitschakelen en zullen ze enkel nog gebruiken als back-up. Dus echt wanneer het nodig is." 

Ook papierfabriek Sappi neemt maatregelen. "Sappi is gestart met de controle van bestaande dempers. Blijkbaar zijn die dempers dus sneller vuil dan gedacht. Ze hebben ook een studiebureau aangesteld om nieuwe dempers te installeren."  

Omdat er ook een paar ingrepen op langere termijn zijn gepland, vraagt de schepen aan de inwoners om nog even geduld te hebben. 

Meest gelezen