Moeder en twee kinderen gered uit brand in Brussel: "Verplicht rookmelder in alle woningen" 

De Brusselse brandweer roept de Brusselse overheid nogmaals op om rookmelders in alle Brusselse woningen te verplichten. Nu is dat alleen verplicht in woningen die verhuurd worden. De oproep van de brandweer komt er nadat ze deze nacht een moeder en haar twee kinderen moest redden uit een brandend appartement in Sint-Jans- Molenbeek. Het appartement beschikte niet over een rookmelder. 

Het was een voorbijganger die kort voor middernacht de hulpdiensten verwittigde toen hij rook opmerkte in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De brandweer kwam ter plaatse en stelde vast dat er brand was uitgebroken in de keuken van de flat op de eerste verdieping, van een drie verdiepingen tellend gebouw. De brandweerlui beukten de deur in en maakten de drie aanwezigen, een moeder en haar twee kinderen, wakker. Die waren licht bevangen door de rook en werden ter plaatse verzorgd terwijl de brandweer het vuur bluste. De schade in de keuken is aanzienlijk en de gas- en elektriciteitstoevoer zijn afgesloten zodat de flat tijdelijk onbewoonbaar is. Het gezin zal door familie worden opgevangen.

Onbegrijpelijk dat in Brussel rookmelders alleen maar in huurwoningen verplicht zijn

Walter Derieuw, Brandweer Brussel

"Het appartement was niet uitgerust met een rookmelder", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Dat is nochtans verplicht in huurwoningen en is meer dan nuttig. Als die voorbijganger de rook niet had opgemerkt en de hulpdiensten niet had verwittigd, hadden de gevolgen veel dramatischer kunnen zijn. Hoe dan ook roep ik de Brusselse overheid nog eens op om werk te maken van een verplichte rookmelder in alle woningen. Onbegrijpelijk dat dit alleen nog maar in huurwoningen verplicht is. "

Meest gelezen