Ça va? Jeugddienst Hasselt vraagt hoe het ècht met je gaat

De stad Hasselt lanceert vandaag de campagne "Ça va? Ça va!" De stad wil weten hoe het gesteld is met de mentale gezondheid van de Hasseltse jeugd. Jongeren kunnen via de website laten weten hoe het met hen gaat en wat hun noden zijn. 

Er is duidelijk nood aan meer aandacht voor het mentale welzijn van onze jongeren. Volgens het kinderrechtencommissariaat ervaren jongeren sinds de coronacrisis meer stress, verdriet en eenzaamheid. De jeugddienst van de stad Hasselt krijgt gelijkaardige signalen binnen. Het recente nieuws over het overlijden van de bekende YouTuber Kastiop maakt het extra noodzakelijk om te wijzen op alle mogelijke hulp die er is.

Via de campagne Ça va? biedt de stad extra hulp en ondersteuning aan. Vertellen, luisteren, hulpverlening en check in. “We willen dat de jongeren in onze stad vertellen hoe het ècht met hen gaat, want we zijn bezorgd”, legt schepen van Jeugd El Ouakili (RoodGroen+) uit. “Daarnaast willen we ze laten luisteren naar getuigenissen, podcast, video’s… die tonen dat ze niet alleen zijn. Maar we willen onze jongeren ook bewust maken: als het moeilijk gaat, zoek hulp. Dat kan door de stap naar professionals te zitten, maar ook door tips te volgen. Ten slotte willen we dat ze elkaar ondersteunen en helpen: door ‘in te checken’ bij hun vrienden hoe het gaat. Via onze website kunnen ze een kaartje sturen naar elkaar.”

Lockdown 2 is anders

De campagne wordt alvast toegejuicht door Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. “We hebben de laatste jaren heel hard gewerkt aan meer aandacht voor het mentale welzijn van jongeren. Sinds de coronacrisis is het probleem heel prangend geworden. Maar er is hulp en we moeten ervoor zorgen dat jongeren de weg naar die hulp ook vinden. Awel is een hulplijn die telefonisch en online te bereiken is en via WatWat is er een platform met speciale aandacht voor als jongeren donkere gedachten hebben.”

Er is gelukkig ook beter nieuws. In de eerste lockdown was er amper tot geen aandacht voor het mentale welzijn van kinderen en jongeren. Dat is in deze tweede golf anders, zegt Alexandra Smarandescu nog: “Jongeren in een voorziening kunnen nog bezoek krijgen, de openbare speelplekken worden niet meer afgesloten, de jongste kinderen kunnen naar school blijven gaan. Je kan in de openlucht en met voldoende afstand ook nog gaan wandelen of fietsen met enkele vrienden of vriendinnen. Dat zijn belangrijke verschillen in vergelijking met de eerste lockdown."

Meest gelezen