Peter Malaise

Coronadrukte in de Vlaamse Ardennen: "Meer volk dan bij de Ronde van Vlaanderen vorig jaar"

Enkele burgemeesters van gemeenten in de Vlaamse Ardennen roepen coronawandelaars en -fietsers op om de regels te blijven volgen en bij grote drukte mondmaskers te dragen. Afgelopen weekend was het in de bossen in de regio over de koppen lopen. "Zo druk is het zelfs niet op een zomerse topdag of bij de Ronde van Vlaanderen", klinkt het. 

Het sociale en openbare leven staat door de coronacrisis op een lager pitje en heel wat mensen kiezen er in hun vrije tijd dan ook voor om de natuur in te trekken en te wandelen en te fietsen. Afgelopen weekend  was het stralend herfstweer en leek het wel of heel Vlaanderen de fietsbroek of de wandelschoenen had aangetrokken, zeker in de Vlaamse Ardennen.  Daar was er een ware volkstoeloop aan onder meer het Kluisbos in Kluisbergen. "Overal in de gemeente waren er opvallend meer wandelaars en bezoekers. Ik begrijp dat mensen uit de stad de rust opzoeken", zegt burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen). HIer en daar merkt Willequet dat de mensen de regels niet altijd even goed (kunnen) volgen. Hij kondigt daarom maatregelen aan. 

De zitbanken zullen we afspannen met linten zodat mensen er niet kunnen samentroepen. 

Philippe Willequet, burgemeester Kluisbergen

Mondmasker verplicht bij grote drukte

In Ronse, in de buurt van het Muziekbos, was het mogelijk nog drukker. De politie moest er tussenbeide komen om de parkeerdruk in de omliggende straten te verlichten.  Gisteren werden de toegangswegen zelfs helemaal afgesloten.

In het bos zelf liepen wandelaars té dicht bij elkaar. "Het is in Oost-Vlaanderen verplicht om een mondmasker bij zich te hebben en het ook te dragen als het te druk is. Dat hebben we niet altijd gezien", zegt korpschef Patrick Boel van de politie van Ronse. 

De auto's stonden overal, de boeren konden hun velden niet meer op

Patrick Boel, korpschef van politie Ronse

De verschillende gemeenten benadrukken dat de politiediensten ook de komende dagen aanwezig zullen zijn om er op toe te zien dat de coronaregels overal goed nageleefd zullen worden. "We zien dat de mensen niet van kwade wil zijn maar soms wordt het gewoon te druk", zegt burgemeester Willequet nog. 

Meest gelezen