Rob Engelaar Fotografie

Coronatestdorp Spoor Oost in Antwerpen start met sneltesten: "Om superverspreiders te onderscheppen"

Vanaf vandaag start het coronatestdorp bij Spoor Oost in Antwerpen met sneltesten. Daarmee wil men clusteruitbraken in essentiële bedrijven voorkomen. Het resultaat van zo'n sneltest is minder betrouwbaar dan een klassieke test, maar superverspreiders worden er wel mee onderschept. "Zo willen we de essentiële sectoren overeind houden", vertelt Antwerps schepen van Gezondheidszorg, Fons Duchateau (N-VA). 

Vanaf vandaag worden er in het coronatestdorp bij Spoor Oost in Antwerpen ook sneltests afgenomen. Een sneltest wordt op dezelfde manier afgenomen als een klassieke PCR-test, namelijk met een wattenstaafje in de neus. Het resultaat is alleen veel sneller. Bij een normale test weet je meestal na 24 uur je resultaat, terwijl je bij een sneltest al na een kwartier weet of je al dan niet besmet bent met het coronavirus.  

Essentiële sectoren

Een sneltest is wel maar voor 70 procent betrouwbaar. Daarmee is de accuraatheid kleiner dan bij een klassieke test. Maar mensen met een hoge virale lading, de zogenaamde superverspreiders, worden met een sneltest sowieso gedetecteerd. Daarom worden de tests voorlopig alleen nog maar gebruikt om clusteruitbraken in essentiële bedrijven te voorkomen.

We willen de superverspreiders onderscheppen en de essentiële sectoren zo overeind houden

Fons Duchateau, schepen van Gezondheidszorg (N-VA)

"Zo willen we de superverspreiders onderscheppen en de essentiële sectoren overeind houden", vertelt schepen van Gezondheidszorg, Fons Duchateau (N-VA). De sneltests zijn dus voor politie- en brandweerkorpsen, havenpersoneel en andere bedrijven die noodzakelijk zijn voor de economie. 

Asymptomatische gevallen

Voor wie twijfelt, staan de voorwaarden voor een sneltest steeds aangegeven op de website van het testdorp. "Maar ik ben wel vragende partij om zo snel mogelijk weer over te schakelen op het bijkomend testen van mensen die asymptomatisch zijn", zegt Duchateau. "Hopelijk kunnen federale labo's zo snel mogelijk de nodige capaciteit voorzien." 

Meest gelezen