Flip Franssen

"M/V/X": regering wil genderneutrale registratie mogelijk maken voor wie zich geen man of vrouw voelt

De regering wil mensen die zich niet als man of vrouw identificeren, de kans bieden om zich bijvoorbeeld als "X" te laten registreren. Dat schrijft De Standaard.

De mogelijkheid om een derde gender in te voeren, naast man en vrouw, staat in de beleidsverklaring van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Maar eigenlijk gaat het probleem terug op een uitspraak van het Grondwettelijk Hof, zegt de minister: "Dat heeft in juni 2019 gezegd dat er een oplossing moet komen voor mensen die niet willen of kunnen kiezen of ze man of vrouw zijn. Daarom moet er een 'genderneutraal geslacht' komen."

Hoe zou dat er in de praktijk dan kunnen uitzien? "Er zijn twee mogelijkheden", denkt Van Quickenborne. "Ofwel verwijderen we elke verwijzing naar het geslacht in onze wetgeving, zodat je aan niemand meer hoeft te vragen hoe ze geregistreerd willen staan. Ofwel creëren we naast "M" en "V" ook een genderneutrale "X", die op de identiteitskaart en de registers van de burgerlijke stand zou komen. Ik zal een groep experten nu vragen om de voor- en nadelen van die mogelijkheden te bekijken, om daarna het dossier in de regering en het parlement te behandelen."

Wordt dit dan een eerste moeilijk ethisch dossier, voor de regering van socialisten, liberalen, groenen en CD&V? "Het is in de eerste plaats een juridische kwestie, door die uitspraak die het Grondwettelijk Hof heeft gedaan over de transgenderwet van mijn voorganger Koen Geens (CD&V). Die mankementen moeten we nu rechtzetten. Maar er is inderdaad een ethische component, en dus moeten we het met de nodige gevoeligheid behandelen."

"De regering en het parlement kunnen niet anders dan dit op te lossen", bevestigt Pieter Cannoot. Hij is postdoctoraal onderzoeker aan het Mensenrechtencentrum van de UGent en gastprofessor aan de Universiteit van Antwerpen. "Het Grondwettelijk Hof heeft geen deadline opgelegd, wat wil zeggen dat het binnen een redelijke termijn moet gebeuren. De regering-Michel heeft er wel al even over gesproken, maar nog geen oplossing gevonden. De aandacht ging ook vooral naar de coronacrisis."

Volgens Cannoot zijn er meerdere opties mogelijk: "Je kan verschillende opties toevoegen, je kan mensen de mogelijkheid bieden om het open te laten, of je kan inderdaad de registratie van het gender afschaffen. Dat laatste is natuurlijk het meest radicale, want voor bevolkingsonderzoeken is het wel handig om te weten hoe mensen geregistreerd staan. België heeft ook internationale verplichtingen, dus zomaar niets meer registreren lijkt niet zo eenvoudig."

Als je iedereen in dat vakje "X" duwt, kan het ook erg beknottend zijn

Pieter Cannoot, postdoctoraal onderzoeker

Anderzijds vindt Cannoot het ook niet de beste optie om alleen één nieuwe optie "X" in te voeren: "Als iedereen die zich buiten de norm voelt vallen, verplicht in dat ene vakje wordt geduwd, dan kan dat ook beknottend zijn. Bovendien is de samenleving heel binair opgebouwd rond het onderscheid tussen mannen en vrouwen. Als je alle anderen in dat ene vakje stopt, dan riskeer je dat ze extra gestigmatiseerd worden."

Kunnen we goede voorbeelden vinden in het buitenland? "Er wordt op verschillende plaatsen geëxperimenteerd. In Malta bijvoorbeeld is de "X" ingevoerd, en die wordt daar niet gebruikt. Malta is natuurlijk een heel klein land, dus allicht zijn daar minder non-binaire personen dan bij ons. Maar toch is het opvallend dat mensen niet voor die "X" willen kiezen."

Herbeluister hieronder het gesprek met Pieter Cannoot in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen