Europees Muziekfestival voor de Jeugd kiest nu al voor online-editie in 2021: "Om nutteloze kosten te vermijden"

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Pelt (EMJ) zal in 2021 online plaatsvinden, net als in mei dit jaar. De organisatie heeft de knoop daarover nu al doorgehakt, omdat het door de coronacrisis lang niet zeker is of er in het voorjaar in groep mag gereisd worden.

Rond deze tijd lopen normaal gezien de eerste inschrijvingen voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Pelt binnen. Maar omdat de coronacrisis ook in 2021 roet in het eten kan gooien, kiest de organisatie voor een onlineversie van het festival. "We willen voorkomen dat groepen nu al kosten maken en vliegtickets aankopen", vertelt Leon Houben van het EMJ. "Ik denk dat het ook in de lente een probleem zal zijn om grote groepen kinderen van over de hele wereld samen te brengen."

Modern festival

In het voorjaar organiseerde het EMJ noodgedwongen ook al een onlinefestival, namelijk het EMJ united@home. "Duizenden mensen van over de hele wereld hebben zo naar optredens gekeken tijdens de livestream en ook nadien werden die video's nog vaak bekeken", gaat Houben verder. "Groepen kunnen ook in 2021 video's insturen en de jury zal die video's becommentariëren en tips geven. We hopen ook online een afsluitende show te kunnen tonen."

We willen de EMJ-spirit levendig houden

Een jaartje overslaan, daar willen ze bij het EMJ niet van weten. "We willen de sfeer van het festival jaar in jaar uit doordragen. Als we dat on hold zetten, bestaat er een kans dat het festival gaat stilvallen. Dat willen we voorkomen." In 2022 is trouwens al de 70ste editie van het muziekfestival gepland.  "Dus we duimen dat het vaccin zijn werk zal doen of dat het coronavirus dood gaat. Want twee jaar op rij een soort van surrogaat organiseren, dat is niet goed voor ons EMJ-virus dat we hier in Pelt hebben en dat is goedaardig!"

Meest gelezen