Videospeler inladen...

Zangeres Geike keert terug naar Hooverphonic: "Iconische bezetting als "The Magnificent T(h)ree" is terug" 

Hooverphonic heeft een nieuwe zangeres, en dat is een oude bekende: Geike Arnaert (41) stapt opnieuw in de groep. Arnaert was tussen 1997 en 2008 al de vaste zangeres van de groep rond Alex Callier en Raymond Geerts. Met haar aan boord is Hooverphonic definitief doorgebroken bij het grote publiek. Exact 20 jaar na de release van hun succesalbum "The Magnificent Tree", en met het oog op het Songfestival volgend jaar, is de tijd rijp voor een reünie. "We hadden het gevoel dat we dit moesten doen", aldus Alex Callier.

Een verrassing van formaat is het: 12 jaar nadat Arnaert zelf besliste dat ze andere muzikale paden wilde verkennen, stapt ze nu opnieuw in Hooverphonic. "‘We zijn elkaar tegengekomen. We hadden alle drie terug goesting om samen te werken, dus we hadden het gevoel dat we dit moesten doen. Het is nog altijd de "core Hooverphonic", die voor heel veel mensen synoniem staat met de band. Zo simpel is het", zo verklaart Alex Callier, het brein achter Hooverphonic deze beslissing. 

Met dit filmpje op sociale media wordt de comeback van Geike aangekondigd:

En Geike zelf, die kondigt haar terugkeer aan met een dikke vette knipoog naar die andere comeback van het jaar (van politicus Frank Vandenbroucke, aangekondigd met de woorden "he's back, bitches", red.)

De bezetting met Geike is nog altijd de "core Hooverphonic", die voor veel mensen synoniem staat met de band.

Alex Callier

Met Geike heeft Hooverphonic grote successen geboekt. De groep bestaat sinds 1995, maar brak in 2000 internationaal door met het album "The Magnificent Tree", met daarop successingle "Mad about you". Hooverphonic ging touren in de VS, en speelde zichzelf in de kijker voor een miljoenenpubliek, als act tijdens de openingsceremonie van het EK Voetbal. Album "Jackie Cane" uit 2002, met nummers "The world is mine" en "Sometimes" is ook een schot in de roos. Die succesbezetting met Geike noemt Callier ook wel "The Magnificent Three", een knipoog naar succesalbum "The Magnificent Tree".  

(Lees voort onder de videoclip van "Mad about you")

Het 20e jubileum van die plaat en "Mad about you" lijken het ideale moment voor een reünie. Voeg daar nog een optreden voor een miljoenenpubliek, op het Songfestival 2021 in Rotterdam aan toe, en dan lijkt de comeback van Arnaert al iets minder onverwacht. Arnaert heeft die ervaring op het hoogste niveau. En hoewel ze in 2008 zelf uit Hooverphonic is vertrokken, was dat geen beslissing met slaande deuren, benadrukt Alex Callier.

"Ik vertelde Geike dat we bezig waren met de voorbereidingen van de twintigste verjaardag van "The Magnificent Tree" en opeens bleek dat we zin hadden om terug samen te werken. De split in 2008 was zeker niet vijandig, wij vonden het erg jammer dat ze de band verliet. Geike wilde een soloplaat maken, en kon dat niet combineren met Hooverphonic", zegt Callier. "We zijn niet met getrokken messen uit elkaar gegaan, we zijn niet rancuneus", aldus gitarist Raymond Geerts.

De split met Geike in 2008 was zeker niet vijandig, al werd dat hier en daar geopperd.

Alex Callier

Geike Arnaert mikte na haar vertrek bij Hooverphonic op een solocarrière. Ze heeft twee platen uitgebracht, "For the beauty of confusion" en "Lost in time". Maar de voorbije jaren viel ze bij het grote publiek vooral op als zangeres van het nummer "Zoutelande", samen met de Nederlandse groep BLØF. De oorwurm is een absolute monsterhit geworden in Vlaanderen en Nederland, en werd bekroond met de MIA voor "Hit van het jaar 2018."

Arnaert omschrijft haar terugkeer naar Hooverphonic als thuiskomen. "Het is een vreemde sensatie. Ik stap er met heel veel plezier terug in, het voelt echt goed voor mezelf. Ik ga opnieuw mijn eigen verhaal leggen in de nummers." De terugkeer van Geike bij Hooverphonic wordt gevierd met een nieuwe versie van successingle "Mad about you", die vandaag uitkomt.

Het is een vreemde sensatie. Ik ga opnieuw mijn eigen verhaal leggen in de nummers.

Geike Arnaert

Wat met zangeres Luka?

De terugkeer van Geike naar Hooverphonic betekent ook het afscheid van Luka Cruysberghs (19) als zangeres bij de groep. Zij werd na winst in "The Voice" voor het team van coach Alex Callier gebombardeerd tot nieuwe zangeres van de groep, in april 2018. Na 2,5 jaar is Luka uitgezongen bij Hooverphonic.

"Het is natuurlijk een beetje bitterzoet voor Luka. Ze is een uitstekende zangeres, zonder enige twijfel", aldus Alex Callier. "Maar onze samenwerking stopt hier. We blijven haar met heel ons hart steunen.  Ze krijgt een solosingle van Universal en als Luka dat wil, zal ik haar uiteraard ook solo blijven begeleiden." 

Bekijk ook de journaalreportage over de switch bij Hooverphonic (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Vaste zangeres nummer 7

Hooverphonic is met de comeback van Geike aan zijn zevende vaste zangeres toe. Alex Callier en Raymond Geerts vormen al 25 jaar de ruggengraat van de groep. De voorbije kwarteeuw zijn deze zangeressen de revue gepasseerd:

  • Met Esther Lybeert zet Hooverphonic zijn eerste stappen, in 1995 en 1996. Ze geeft prioriteit aan haar studies, boven een muzikale carrière.
  • Liesje Sadonius neemt de fakkel van haar over, al duurt haar passage in 1996 en 1997 niet veel langer, volgens Alex Callier omdat ze heimwee heeft door het vele touren.
  • Kyoko Baertsoen mag zich in 1997 de zangeres van Hooverphonic noemen.
  • Met Geike Arnaert krijgt Hooverphonic haar eerste vaste zangeres. Arnaert blijft 11 jaar aan boord, van 1997 tot 2008, wanneer ze met eigen soloplannen een nieuwe weg wil inslaan.
  • De zoektocht naar een opvolger heeft wat voeten in de aarde, maar na audities met meer dan 1.000 kandidaten wordt in 2010 Noémie Wolfs voorgesteld. Zij maakt ruim 5 jaar deel uit van de groep, voor ze Hooverphonic in 2015 verlaat, en dat niet echt in een goede verstandhouding. Wolfs timmert met 2 soloplaten op zak verder aan haar muzikale weg.
  • Na de passage van Wolfs werkt Hooverphonic een tijdlang samen met gastzangers en -zangeressen voor liveshows, onder wie Kimberly Dhondt, zus van presentator en muzikant Sean Dhondt.
  • In 2018 krijgt Hooverphonic met Luka Cruysberghs haar zesde vaste zangeres. Cruysberghs is de winnares van "The Voice", niet toevallig met Alex Callier als coach. Met haar 17 jaar is ze piepjong. Met haar aan boord wordt Hooverphonic aangeduid als Belgische kandidaat voor het Songfestival, maar door de coronacrisis blijft "Release me" een gewone single, en geen Songfestivalnummer.

Meest gelezen