IT'er uit Loksbergen bouwt samen met zoon auto om tot simulator

Hoe houd je je kinderen bezig tijdens de lockdown? En hoe krijg je tieners van achter het scherm weg als er buiten niet zo veel te beleven valt? Het vraagt wat creativiteit en Cliff Haerden uit Loksbergen heeft dat voldoende. Samen met zijn zoon heeft hij tijdens de lockdown een auto omgebouwd tot een simulator die nu in de kamer van zijn zoon staat.

Cliff en z'n 14-jarige zoon Linus gebruikten voor hun project een oude auto die nog in de garage stond, een gele Seat Ibiza: "Die dieselwagen was voorzien van sjoemelsoftware, dus hem inschrijven was niet zo goed voor de natuur. Maar de wagen was ook technisch niet meer goedgekeurd omdat er roest aan de onderkant zat", zegt Cliff Haerden aan Radio 2 Limburg. "Drie vierde van de wagen is naar de ijzerhandel gegaan en daar hebben we nog wat centjes voor gekregen, en het leek ons dan leuk om er nog iets mee te doen".

En dan kon het leukste beginnen, namelijk de auto ombouwen tot een simulator. "We hebben de wagen heel voorzichtig gedemonteerd en het stuk van de cockpit waar je dus normaal mee rijdt naar boven gebracht, samen met de versnellingspook, de handrem en het stuur. En dat hebben we terug in elkaar gezet. We hebben ook alles gedocumenteerd met verschillende foto's. En we hebben ook een eigen kanaal op YouTube waar we van onze voortgang dan filmpjes posten."

(lees verder onder de foto)

Een oude auto demonteren is één ding, er een simulator van maken nog iets heel anders: "Gelukkig hebben we een voorliefde voor elektronica, auto's en alles wat daarmee samengaat. Dus we hadden wel al wat voorkennis van de wagen", gaat Haerden verder. "En vermits het om een ouder type gaat, is de elektronica erin eerder ook beperkt. Het terug in elkaar zetten viel al bij al nog mee omdat er op de markt voor de gamer al onderdelen verkrijgbaar zijn als een stuur, pedalen en een versnellingspook. We hebben wel bijkomstige elektronica zelf ontwikkeld om de meters in het dashboard te laten werken, en de elektrische ramen zonder dat er een motor draait."

Een heel leerrijk project voor zoon Linus, en dat was ook de bedoeling van in het begin: "Alles van de software sluit aan bij z'n opleiding, hij volgt een STEM-opleiding in Herk-de-Stad. En het heeft hem veel bijgeleerd over programmeren en ontwikkelen van software", zegt Haerden trots.

Meest gelezen