Landbouwers hebben meer zorgen door corona: "Bijna de helft voelt zich soms somber"

Vlaamse landbouwers hebben nu meer zorgen dan vóór de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Vooral financiële problemen, de combinatie tussen werk en het gezin én ook mentale problemen baren de boeren zorgen. Er komt overleg met de Vlaamse regering. 

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) uit Merelbeke voerde een bevraging uit bij een 300-tal Vlaamse landbouwers en daaruit blijkt dat zij beduidend meer zorgen hebben dan vóór de uitbraak van de coronacrisis. Twee op de drie ondervraagden geeft aan dat de zorgen zijn toegenomen, bijna de helft is zelfs af en toe somber. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er is een groot taboe bij landbouwers om over mentale problemen te spreken

Lies Messely, oderzoekster ILVO

Tuin- en landbouwers hebben zorgen om verschillende redenen. "Er zijn een aantal stressfactoren die altijd terugkomen", zegt onderzoekster Lies Messely van het ILVO. "Veel boeren hadden al vóór de coronacrisis weinig financiële ruimte en dat is zeker niet beter geworden. Dat zorgt voor de nodige kopzorgen. Daarnaast is er ook de combinatie tussen het gezin en het werk. Landbouwers wonen op het werk, dat zorgt sowieso voor extra stress. Een andere factor is de mentale gezondheid van de boeren. Het zijn vaak fiere mensen die zich verantwoordelijk voelen voor hun zaak en moeilijker de stap zetten naar professionele hulp als ze met mentale problemen worstelen." 

"Amper een kwart zoekt hulp voor persoonlijke problemen"

"Er zijn nog veel barrières die ervoor zorgen dat landbouwers hulp durven te zoeken als ze voelen dat het mentaal te zwaar wordt. Er heerst soms nog een Spartaanse mentaliteit. We merken dat weinig mensen er openlijk over willen praten, bij vrouwen die in de sector werken gaat het iets makkelijker dan bij mannen", vertelt Messely nog. 

Het loopt nog op te veel plaatsen mank in de landbouw als het over welbevinden gaat
Boerin Lut D'Hondt, melkvijbedrijf Ter Paddepoele uit Maldegem

"Welbevinden is ook voor landbouwers erg belangrijk", getuigt Lut D'Hondt uit Maldegem. Zij heeft een melkveebedrijf samen met haar man. "Je moet je goed voelen, financieel rondkomen, je relatie met je partner en kinderen moet goed zitten, je moet sociale contacten kunnen hebben.... in de landbouwsector lukt dat niet altijd." 

(lees verder onder de foto)

Gratis hulplijn

"Land- en tuinbouwers lijden extra onder de coronacrisis", vertelt Dirk Beeckman van hulporganisatie "Boeren op een Kruispunt" uit Aalter. "Ze zien bepaalde afzetmarkten helemaal verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan melkveebedrijven die schoolmelk voorzien of boeren die rechtstreeks aan horecazaken leveren. Ook de export is vaak erg teruggevallen." De financiële impact heeft ook gevolgen op de mentale gezondheid. "We zien dan dat er andere problemen naar boven komen." 

We zijn permanent bereikbaar, dag en nacht, ook voor psychologische bijstand

Dirk Beeckman van hulporganisatie "Boeren op een Kruispunt"

De organisatie "Boeren op een Kruispunt" biedt via haar website en het gratis telefoonnummer dag en nacht, zeven dagen op zeven, hulp.  "We werken met psychologen die de sector erg goed kennen en anoniem kunnen helpen. De sessies zijn ook gratis", benadrukt Beeckman nog.  

Werken aan de toekomst

De landbouwsector en verschillende organisaties, zoals "Boeren op een Kruispunt", hebben vandaag digitaal overleg met minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) over het mentale welzijn van de land- en tuinbouwers. 

Boerin Els Vanneste uit Moerkerke bij Damme mag straks getuigen in die digitale vergadering. "Eerst en vooral ben ik zeer blij dat het een keer niet over de landbouw an sich gaat, maar dat er geluisterd wordt naar de landbouwer als mens."

Mijn broer deed maar verder en zocht geen hulp, ook al zeiden we het voortdurend 

Boerin Lut D'Hondt, melkvijbedrijf Ter Paddepoele uit Maldegem

"Ook in de opleiding moet er meer nadruk op komen om het taboe bespreekbaar te maken", getuigt boerin Lut D'Hondt nog. Haar broer was ook landbouwer en stapte 4 jaar geleden uit het leven.  

Bekijk de reactie van minister van Landbouw Crevits uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be.

Landbouwers kunnen terecht bij "Boeren op een Kruispunt " op het gratis nummer 0800 99 138, of op  boerenopeenkruispunt.be.

kasto80

Meest gelezen