Mountainbiken op de Kalmthoutse heide? Wielerclubs lanceren petitie, natuurbeheerders staan op de rem

Ruim 2.000 mensen klagen via een petitie aan dat er te weinig mountainbikepaden zijn in de Kalmthoutse Heide. "Wie van de schaarse paden afwijkt, krijgt zelfs een boete van 95 euro", zegt Bjorn Biesemans van MTB-club de Bospatsers. "We moeten de natuur beschermen", reageert parkuitbater Jan Weverbergh op Radio 2 Antwerpen.

Kan je nog  echt leuk mountainbiken op de Kalmthoutse heide? Daarover is discussie tussen parkbeheerders en sportliefhebbers. "De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe mountainbikepaden aangelegd. Dat zou een aanvulling worden op de bestaande recreatie in de Kalmthoutse Heide. Maar recent hebben we gemerkt dat je énkel op die paden mag mountainbiken. Wie ervan afwijkt, krijgt meteen een boete van 95 euro", zegt Bjorn Biesemans van fietsclub de Bospatsers in "Start je Dag". "Om die reden hebben we een petitie gelanceerd met al ruim 2.300 handtekeningen. We begrijpen dat we niet overal in de heide kunnen fietsen, maar moeten iets doen."

Het is al uitzonderlijk dat je mag mountainbiken in een beschermd natuurgebied

Jan Weverbergh, Grenspark Kalmthoutse Heide

Nachtzwaluwen en broedvogels

Een ander geluid horen we bij de beheerders van het Grenspark Kalmthoutse Heide. "We hebben 26 kilometer mountainbikepaden en daarbovenop nog extra verbindingslussen. Het is vrij uitzonderlijk dat je mag mountainbiken in een beschermd natuurgebied. Volgens mij zijn wij daarin zelfs uniek in België en Nederland", zegt parkbeheerder Jan Weverbergh op Radio 2 Antwerpen. "De Kalmthoutse heide is populair bij wandelaars en fietsers maar herbergt ook kwetsbare habitats. Er zitten nachtzwaluwen en er zijn broedvogels die hinder ondervinden van de recreatie. Soms is er ook wrijving met wandelaars. Net daarom zijn er specifieke mountainbikeroutes. Wie toch gaat fietsen op verboden plekken zoals de Ossendrechtse duinen, krijgt inderdaad een boete."

Wie buiten de vaste routes mountainbiket, riskeert plots een boete van 95 euro

Bjorn Biesemans, Bospatsers

Open voor dialoog

De beheerders van Grenspark Kalmthoutse Heide blijven niet doof voor het signaal van de mountainbikers. "Onze routes zijn tot stand gekomen in overleg met mountainbikers. We luisteren dan ook graag naar wat er beter kan. We zullen de bestaande mountainbikepaden beter signaliseren en bekend maken. We gaan dat ook doen met de nabijgelegen routes op openbare wegen door de bossen die minder bekend zijn", besluit Weverbergh in "Start Je Dag".  

Meest gelezen