Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: "Vaccin tegen maart? Ik zou daar heel voorzichtig mee zijn"

Vandaag kwam het goeie nieuws dat een kandidaat-vaccin van het Amerikaanse bedrijf Pfizer voor 90 procent efficiënt zou zijn. Betekent dat ook dat we tegen de lente een werkend vaccin hebben in ons land zoals sommigen voorspellen? "Ik zou daar heel behoedzaam over zijn, dit is een heel ingewikkeld proces", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in "De afspraak".

De Amerikaanse farmareus Pfizer en het biotechbedrijf BioNTech maakten vandaag bekend dat hun coronavaccin bij 9 op de 10 testpersonen een besmetting kan voorkomen. Dat zijn resultaten die veel beter zijn dan verhoopt.

Toch is minister Vandenbroucke in "De afspraak" voorzichtig: "Dit is een positief bericht, maar we moeten wel realistisch zijn. Dit is een persbericht van een bedrijf, dat is niet hetzelfde als onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek."

"En zelfs als het onderzoek wordt bevestigd, moeten we naar de feiten kijken. Het duurt maanden voor zo'n vaccin op de markt komt. Dat is een bijzonder ingewikkeld proces. Dit is niet gewoon een pilletje dat je bij de apotheker haalt. Er zijn specifieke bewaarmethoden, die productie moet op gang komen."

Kunnen we een vaccin hebben bij ons in de lente? Zoals verschillende experts voorspellen. "Wees daar voorzichtig mee. Het zou kunnen, maar mij hoor je het niet zeggen. We gaan samen nog een grote inspanning moeten doen om zonder dit vaccin het virus te overwinnen. We gaan sowieso door een hele moeilijke winter."

Bekijk hier het gesprek met minister Frank Vandenbroucke in "De afspraak" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Versoepelingen?

Minister Vandenbroucke ziet een lichtpunt in de recente coronacijfers. "De daling van het aantal besmettingen, dat is het resultaat van iedereen. En het resultaat van de beslissingen die we hebben genomen op 19 oktober, met onder meer de sluiting van de horeca. Die hebben nu duidelijk effect."

"We mogen dit nu niet verprutsen. We mogen dit niet uit onze handen laten glippen. We moeten dit nog lang volhouden, maar we mogen iedereen wel feliciteren. Dit is een zware pil, zeker voor de cafés en restaurants. Veel dank en respect voor hen."

Volgende week gaan de scholen weer open en dat baart de minister toch wat zorgen. "Het is een moeilijke uitdaging en in de scholen kan je wel heel hard je best doen, maar het virus zit in de samenleving, dat hou je niet zo makkelijk buiten de school."

Op 1 december zullen de coronamaatregelen onder de loep worden genomen. Dé hamvraag: komen er versoepelingen tegen Kerstmis? "Daar kan ik onmogelijk op antwoorden. We moeten eerst in een veilige haven terechtkomen. De circulatie van het virus moet zo beperkt mogelijk zijn voor je kan versoepelen. De dijken (de teststrategie en de contactopsporing) moeten rechtstaan. Ik denk niet dat we voor Kerstmis in een veilige haven zullen zitten met dit virus."

Meest gelezen