LianeM

Vlaanderen komt met nieuwe premie voor wie asbest verwijdert uit huis

Vanaf 1 januari komen er nieuwe premies voor het verwijderen van asbest uit huizen, scholen en zorginstellingen. De Vlaamse regering gaat daarvoor een recordbedrag van 124 miljoen euro vrijmaken de komende twee jaar. Asbest is een schadelijke en kankerverwekkende stof die vroeger vaak werd gebruikt in bouwmaterialen. In Vlaanderen zijn er naar schatting 2,7 miljoen woningen waar nog asbest inzit. 

Wat is asbest? Waar zit het in? En waarom is het zo gevaarlijk? Bekijk hier onze explainer (en lees daaronder het artikel):

Videospeler inladen...

Asbest is een stof die tot eind jaren '90 vaak gebruikt werd in bouwmaterialen. Bekend zijn vooral de typische golfplaten of asbestgebonden dakleien, maar het werd ook in heel veel andere toepassingen gebruikt. Afvalstoffenmaatschappij OVAM schat dat er nog steeds zo'n 910.000 ton asbest zit in 2,7 miljoen particuliere woningen in Vlaanderen.

Asbest bestaat uit kleine vezels die als ze vrijkomen verschillende ziektes en kanker kunnen veroorzaken als ze ingeademd worden. Sinds 1998 is het daarom verboden om nog asbest produceren, te gebruiken of te hergebruiken.

Om Vlaanderen zo snel mogelijk "asbestveilig" te maken, trekt de Vlaamse regering de komende twee jaar 124 miljoen euro extra uit om asbest te verwijderen. Dat is zes keer meer dan het huidige jaarlijkse budget, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Recordbedrag om Vlaanderen weer asbestveilig te maken

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

"84 miljoen euro gaat naar een extra premie van 8 euro per vierkante meter voor wie zijn gevel of dak isoleert en tegelijk ook de asbestleien, het asbesthoudend onderdak of de asbesthoudende gevelbekleding laat verwijderen", zegt minister Demir.

De nieuwe premie komt er vanaf 1 januari 2021. Voorwaarde is wel dat je de werkzaamheden laat uitvoeren door een professionele aannemer. 

Nog eens 40 miljoen euro gaat de komende twee jaar naar asbestverwijdering in scholen en zorginstellingen. "We willen focussen op plekken waar veel kwetsbare mensen samenkomen", zegt Demir. Een deel van dat budget kan ook naar lokale besturen gaan voor asbestverwijdering en -ophaling aan huis.

"Vlaanderen zit nog vol asbest en jaarlijks sterven er zo'n 700 mensen aan de gevolgen van asbestziekten. We moeten dus echt een inhaalbeweging maken om Vlaanderen snel weer asbestveilig te maken", besluit minister Demir.

In elk huis gebouwd tussen de jaren 70 en 90 zitten minimaal vijf asbesthoudende toepassingen

Maarten Van Buul, Vereniging van asbestverwijderende bedrijven

De bedrijven die actief zijn in het verwijderen van asbest, zijn natuurlijk tevreden met de nieuwe premie. Die zal mensen ertoe aanzetten sneller hun dak te renoveren en het asbest te laten verwijderen. Dat wordt nog een hele klus, zegt Maarten Van Buul van de asbestverwerkende bedrijven in "De wereld vandaag" op Radio 1: "Ik kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat we in huizen die gebouwd zijn tussen de jaren 70 en 90 minimaal vijf asbesthoudende toepassingen per huis terugvinden."

En asbest zit niet alleen in de leien van daken of in golfplaten, zegt Van Buul: "Ik denk aan plaasterisolatie rondom leidingen, gewone plaasterisolatie die gebruikt is om muren te bezetten, dus achter het behang kan het ook zitten. Het zit in lijmen van vloeren, het zit in vensterbanken, het zit in bepaalde verven, het zit in koorden, er zijn voorzover wij weten 3600 bekende toepassingen van asbest."

Meest gelezen