Pexels-Andrea

Noodkreet van Vlaamse Vereniging voor Studenten: "Maak meer geld vrij voor psychologische bijstand"

"De Vlaamse overheid moet extra geld vrijmaken voor psychologische hulp aan studenten omdat de hogescholen en universiteiten op hun limieten stoten", klinkt het bij de Vlaamse Vereniging voor Studenten. Zij ziet dat studenten amper perspectief hebben tijdens deze tweede coronagolf. "We kunnen hen niets beloven want we weten zelf niet wanneer dit afloopt", zegt bestuurder Dylan Couck. 

"We vangen signalen op dat studenten er nu echt doorzitten", zegt Dylan Couck van de Vlaamse Vereniging voor Studenten bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Couck is pas afgestudeerd aan de Gentse universiteit. Hij benadrukt dat de tweede coronagolf voor vele studenten extra zwaar is. "Zij zoeken perspectief maar vinden dat amper. We kunnen niet zeggen wanneer de maatregelen zullen versoepelen, we weten dat zelf niet."

Dringend financiële ondersteuning nodig

"De universiteiten en de hogescholen doen wat ze kunnen maar botsen op hun grenzen om iedereen met mentale problemen te kunnen helpen", vertelt Couck nog. "Heel wat instellingen werken met studentenpsychologen maar daar waren al voor de crisis uitbrak wachtrijen. Ze zijn al overbevraagd  De Vlaamse regering moet tussenbeide komen met extra middelen."  

We hebben al in februari aan de alarmbel getrokken en om meer geld gevraagd bij de Vlaamse regering 

Dylan Couck van de Vlaamse Vereniging voor Studenten

"Heel wat studenten nemen hun verantwoordelijkheid en zitten al weken of zelfs maanden thuis of alleen op kot", zegt Couck.  "Bij hen steekt het enorm dat er beelden opduiken van jongeren die toch nog feesten.  Zij verpesten het bij de publieke opinie voor de rest. Er zijn ongeveer 250.000 studenten in Vlaanderen, de meerderheid volgt de regels.  Studenten zijn het beu dat er naar hen wordt gewezen als het gaat over overtreders van de coronaregels." 

De beelden van enkele feestende studenten doen de overgrote meerderheid, die zich wel aan de coronaregels houdt, enorm pijn

Dylan Couck van de Vlaamse Vereniging voor Studenten

Couck sluit af met een persoonlijke opmerking. "Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik geen student meer ben op dit moment. Dit moet enorm zwaar zijn. Deze jongeren zitten in een cruciale levensfase en worden met een gigantische crisis geconfronteerd. We moeten er alles aan doen om hen te ondersteunen." 

Meest gelezen