James Arthur Photography

Onderzoek AZ Delta: "Meer vette vis eten, kan helpen voorkomen dat je ernstig ziek wordt van corona"

Meer vette vis eten, zoals zalm, haring of sprot kan helpen voorkomen dat je ernstig ziek wordt van corona. Dat zegt dokter Dieter De Smet van het AZ Delta in Roeselare, Menen en Torhout. In vette vis zit veel vitamine D. En die vitamine zou een rol spelen in de mate waarin ons lichaam tegen corona bestand is. 

Het AZ Delta onderzocht 186 COVID-19-patiënten. Hoe groter hun tekort aan vitamine D, hoe ernstiger hun longen aangetast waren en hoe meer kans op overlijden er was. Wat nu juist het verband is tussen de 2 en wat er oorzaak en gevolg is, moet verder onderzocht worden.

"Extra vitamine D innemen kan zeker geen kwaad", zegt dokter De Smet van het AZ Delta. "Want niemand is gebaat met een vitamine D-tekort, zelfs los van het COVID-19-verhaal. Ook voor en na corona is het belangrijk dat je lichaam in topvorm is. Je kan je nu wel preventief proberen te wapenen door ervoor te zorgen dat je geen vitamine D-tekort opbouwt."

Weinig zon

"Wij leven in een land waar veel mensen sowieso een tekort hebben aan vitamine D", gaat dokter De Smet voort. "Dat komt omdat er in België niet overdreven veel zonneschijn is. Dat is nochtans belangrijk voor de aanmaak van vitamine D."

Meest gelezen