Video player inladen...

China en Rusland reageren terughoudend op verkiezing Joe Biden tot Amerikaans president

Na de verkiezing van Joe Biden tot president van de Verenigde Staten komen uit alle uithoeken van de wereld reacties en felicitaties. Onder meer uit Europa komen er veel positieve reacties. China en Rusland reageren echter terughoudend en wachten de officiële resultaten af.

China reageert eerder terughoudend op de zege van Joe Biden. Ze willen hem nog niet feliciteren met zijn overwinning. Wang Wenbin, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, liet tijdens een persconferentie in Peking weten dat China "heeft vernomen dat Biden zich tot winnaar heeft uitgeroepen". Hij voegt er ook nog aan toe: "We weten dat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal worden bepaald volgens de Amerikaanse wet en procedures." Het is de eerste officiële reactie van China op de overwinning van Biden.

Ook Rusland wacht de officiële resultaten af. President Vladimir Poetin zal tot die tijd de winnaar niet feliciteren. Dat heeft het Kremlin laten weten. "Naar onze mening is het correct het resultaat van de verkiezingen af te wachten", zegt Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov. "Ik wil er ook aan herinneren dat president Poetin herhaaldelijk heeft gezegd dat hij de keuze van het Amerikaanse volk zal respecteren, welke die ook is."

President Poetin feliciteerde Donald Trump in 2016 iets meer dan een uur nadat de Amerikaanse media hem de overwinning hadden toegekend. Peskov merkt op dat "er op dat moment geen sprake was van een rechtszaak" tegen de resultaten.

Peskov laat ook nog weten dat president Poetin bereid is om te werken met om het even welke president van de Verenigde Staten. Rusland hoopt dat het met de volgende president mogelijk zal zijn om "een dialoog te voeren en een overeenstemming te bereiken over manieren om de bilaterale betrekkingen te normaliseren."

Bekijk ook de beursreacties op de Amerikaanse stembusuitslagen in een analyse van onze financiële expert Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen