Laatste dag Boekenmarathon: bekijk hier 6 opvallende fragmenten uit bijna 80 uur leesinspiratie 

De Boekenmarathon is vandaag aan zijn laatste dag toe. Het digitale alternatief voor de Boekenbeurs zet nog één dag de boekenoogst van 2020 in de kijker. Presentator Tom De Cock kampeert al sinds 1 november in de lege hallen van Antwerp Expo en zal tegen vanavond 300 auteurs geïnterviewd hebben. In dit artikel zetten we alvast enkele opvallende fragmenten van de afgelopen dagen op een rij. 

Wie meer leesinspiratie wil opdoen, kan terecht op VRT NU, het videoplatform van de VRT. Daar kun je alle interviews van de Boekenmarathon apart bekijken. Van 12 tot 20 uur kun je er live de laatste dag van de Boekenmarathon volgen. 

1. Laila Lalami vertelt verhaal van eerste zwarte ontdekkingsreiziger

De Marokkaans-Amerikaanse auteur en professor Laila Lalami heeft in de Boekenmarathon verteld over haar roman ‘La Florida’ die nu ook in Nederlandse vertaling uitgekomen is. Het is een bijzonder boek over de eerste zwarte ontdekkingsreiziger van Amerika. Het verhaal is gebaseerd op een echt gebeurde expeditie.

In 1527 vertrekt ontdekkingsreiziger Pánfilo de Narváez uit de haven van Andalusië met als doel het zuiden van de Verenigde Staten op te eisen voor de Spaanse kroon. Bij zijn 600-koppige bemanning bevindt zich ook de tot slaaf gemaakte dienaar Estebanico. Het verhaal wordt vanuit zijn perspectief verteld. Voor Laila Lalami is hij als het ware de eerste wereldburger. 

Bekijk hier het fragment waarin Laila Lalami uitlegt hoe haar personages transformeren:

Video player inladen...

2. Winnaar Boekenpauw werkt aan autobiografisch geïnspireerd verhaal

Illustrator Sebastiaan Van Doninck heeft tijdens de Boekenmarathon de Boekenpauw gewonnen, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek van het Nederlandstalige taalgebied. Hij kreeg de prijs voor ‘De fantastische vliegwedstrijd’.

Van Doninck vertelde aan Tom De Cock dat hij ondertussen aan nieuwe boek werkt dat gebaseerd is op zijn eigen jeugd. De ouders van Van Doninck vingen thuis ook pleegkinderen op. Die werden daar geplaatst door de jeugdrechter en konden na een tijdje vaak naar hun eigen familie terug. Zo zijn daar in de periode dat hij bij zijn ouders woonde 70 mensen gepasseerd. Dat heeft een blijvende indruk gemaakt op hem.

Bekijk hier het fragment waarin Sebastiaan Van Doninck vertelt over zijn nieuwe project:

Video player inladen...

3. Geen Boekenbeurs zonder kookboeken en kookdemonstraties

Kookboeken zijn altijd een hit op de Boekenbeurs en mochten dus ook in de Boekenmarathon niet ontbreken. Pascale Naessens zou haar tien jaar als kookboekenauteur vieren op de Boekenbeurs, maar dat kon niet doorgaan. Ze belde wel in voor een videogesprek met Tom De Cock. Loïc Van Impe hield dan weer een geïmproviseerde kookdemonstratie in de lege hallen van Antwerp Expo.

Ook internationale kleppers stelden hun nieuwe kookboeken voor, zoals Nina Olsson en Yotam Ottolenghi. Die laatste vertrouwde ons toe dat bij hem thuis de lasagne van zijn collega Nigella Lawson een enorme hit is. Een complimentje dat Lawson in dank aanvaardde. Zij legde in een videogesprek uit waarom we vaak teruggrijpen naar recepten van vroeger, terwijl we nu van zoveel andere keukens kunnen proeven. 

Bekijk hier het fragment waarin Nigella Lawson uitlegt wat eten en muziek gemeenschappelijk hebben:

Video player inladen...

4. Arthur Japin enorm geraakt door positieve reacties van lezers

De Nederlandse schrijver Arthur Japin heeft in de Boekenmarathon een emotioneel interview gegeven. Aanleiding was zijn nieuwe roman 'Mrs. Degas' waarin hij de relatie uitpluist die de Franse schilder Edgar Degas had met Estelle, zijn nichtje. Ze was zijn grote liefde, maar ze trouwde met zijn broer.

Japin vertelde hoe het komt dat kunst een belangrijke rode draad is in zijn werk. Als kind moest hij al heel vroeg in een alternatieve werkelijkheid vluchten, omdat er thuis veel ruzie was en omdat hij op school gepest werd. Uiteindelijk heeft hij via zijn boeken een stem gekregen en het doet hem dan ook veel deugd dat hij zo'n trouw lezerspubliek heeft. 

Bekijk hier het fragment waarin Arthur Japin uitdrukt hoe belangrijk de waardering is die hij nu krijgt:

Video player inladen...

5. Wat als je met je tweede thriller de Hercule Poirotprijs wint?

Ook de kersverse winnaar van de Hercule Poirotprijs 2020 was te gast in de Boekenmarathon. Rudy Morren kreeg de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman voor zijn tweede thriller 'Sneeuwspoor'. Hij verdiende al zijn sporen als acteur en scenarist, maar waagde enkele jaren geleden de sprong naar het schrijverschap. Voor hem is een boek schrijven te vergelijken met de marathon lopen. 

Morren vindt het buiten alle verwachtingen dat zijn boeken zo goed scoren. Ze worden goed onthaald door het publiek en de pers. Dat hij met zijn tweede roman de Hercule Poirotprijs wint, is voor hem de kers op de taart. Sommige auteurs zien de verfilming van hun roman als de ultieme bekroning, maar dat zegt hem dan weer niets. 

Bekijk hier het fragment waarin Rudy Morren uitlegt waarom een verfilming hem niet interesseert:

Video player inladen...

6. Maak kennis met de jongste auteur van de Boekenmarathon

Als uitsmijter hebben we nog het verrassingsoptreden van Sanne Claus, met haar 16 jaar de jongste auteur in de Boekenmarathon. Zij schreef tijdens de lockdown in het voorjaar de roman '5 weken'. Ze nam zelf contact op met Tom De Cock om te vragen of er nog plaats was in de Boekenmarathon.

Bekijk hier het fragment waarin Sanne Claus te horen krijgt voor wie ze mocht invallen:

Video player inladen...

Nog meer leestips in 'Het boekenfeest' van Radio 1

Van 1 tot 8 november kampeerde niet alleen Tom De Cock in de lege hallen van Antwerp Expo. Ook Radio 1 sloeg er zijn tenten op. Ruth Joos en Friedl' Lesage presenteerden er 'Het boekenfeest', een programma waarin boeken en auteurs centraal stonden. Ook al deze interviews zijn terug te vinden op VRT NU.

Een opvallend gesprek was dat met Sien Volders en Mira Feticu. Volders schreef met 'Oogst' een boek over Roemeense vrouwen die in Sicilië als gastarbeiders werken in de tomatenpluk. Schrijfster Mira Feticu, zelf Roemeense, vond dat ze de ziel van de Roemeense vrouwen goed had weten te vatten. Nochtans haalde Volders haar informatie vooral bij straathoekwerkers en hulpverleners in Sicilië.

Bekijk hier het fragment waarin Sien Volders uitlegt waarom ze niet met de Roemeense vrouwen zelf gaan praten is:

Video player inladen...

Meest gelezen