Stef Wijnants over de Limburgse derby: "Genk wint zonder glans, STVV in degradatienood en van den Brom moet rust brengen"

Zaterdag werd de Limburgse derby STVV – Genk in een leeg stadion gespeeld. Zelfs zonder fans was het een derby op het scherp van de snee. Genk toonde zich net iets efficiënter en pakte de volle buit mee na 1-2 winst. Stef Wijnants vindt dat Genk zich niet blind mag staren op de recente resultaten en dringend beter moet gaan voetballen. 

17 op 21 voor Genk

“Genk was achteraan secuur en heeft nauwelijks een kans weggegeven. En vooraan scoorde het na een prachtig hakje en een fantastische lobbal. Dan kom je in een match heel ver en daarom heeft Genk gewonnen. Het was de mindere in het spel want ondanks de 12 op 12 voetbalt het absoluut niet zoals het zou willen. Dat is overigens niet in deze match alleen. Ook de vorige matchen die ze wonnen in Gent en thuis tegen Eupen was het voetbal matig. Maar kijk, sinds het ontslag van Hannes Wolf heeft het 17 op 21 gehaald en staat het op 1 punt van de leiders. Dus naar buiten toe zal Genk zeker zeggen dat ze bijzonder tevreden zijn maar intern weten ze dat het niveau echt moet gaan stijgen want zo ga je geen matchen blijven winnen.

En STVV had wel de bal, deed zijn stinkende best maar deed Genk uiteindelijk te weinig pijn. En dus staat het nu 16de, net niet op een degradatieplaats, en ik hamer er al lang op. Deze ploeg heeft te weinig goede spelers om veel ambitie te tonen. Ik zou zeggen: alles wat beter is dan die zestiende plaats is een succesje.”

Ontslag Muscat geen oplossing

Na de pandoering in Beerschot van enkele weken geleden was het ontslag van STVV-trainer Kevin Muscat een kwestie van dagen. Uiteindelijk won hij de match van de laatste kans tegen Standard en bleef hij op post. Wijnants vindt niet dat Muscat nu dringend moet ontslagen worden.

“Wie weet wat de Japanse bazen zullen beslissen, mag opstaan. Maar het is niet dat de ploeg niet vecht, het is niet dat hij geen wijzigingen heeft doorgevoerd, het is niet dat hij er apathisch bijstaat. Het ligt niet zomaar aan Kevin Muscat. Meer nog, ik denk dat het geen zoden aan de dijk brengt om hem te ontslaan. Hij kent deze beperkte spelersgroep nu een dik jaar. Ik geloof dat hij nog impact heeft. Dus om nu opnieuw een trainer van verre oorden te halen die deze competitie en het team van STVV niet kent is geen optie vind ik. STVV staat met beide benen in de degradatiezone en aan bouwen moet er niet gedacht worden. Nog eens, ze waren niet de mindere van Genk en er was zeker strijd maar elke match verliezen kan natuurlijk niet lang meer.”

Rust met van den Brom

Zaterdag stelde Genk nog maar eens een nieuwe trainer aan. Na het plotse vertrek van Thorup mag de Nederlander John van den Brom (54) zich de komende jaren met de selectie gaan bezighouden. Wijnants vindt van den Brom alvast een goede vent. 

“Of van den Brom het langer zal uitzingen dan zijn vele voorgangers zal de toekomst uitwijzen. Hij heeft in elk geval een contract van langere duur bedwongen, tot 2023. Dat is naar Genkse normen lang. Maar Genk had niet veel opties als het een trainer wilde die de competitie kent. Het stond tegen de muur. Van den Brom is de zesde trainer die in anderhalve jaar op de bank zal zitten bij Genk. Er moet rust in de leiding komen. Van den Brom is een aangename mens en een liefhebber van verzorgd voetbal, dat weten we nog van toen hij bij Anderlecht was. Dat zijn al twee goede kwaliteiten. Hij kent bovendien de competitie, hij kan met jeugd werken en zal aanvoelen wat er in en rond Genk leeft. Er is geen taalbarrière, dat helpt toch.  Ik denk ook dat hij Genk anders wil laten voetballen. Drie verdedigers is niet meteen zijn ding. Dat is een risico natuurlijk nu ze punten aan het halen zijn.

Hij moet vooral meer potentieel uit dit Genk gaat halen want de mogelijkheden in de kern zijn groot en divers. De andere topploegen zijn nauwelijks beter en laten ook punten liggen. Als hij de juiste formatie op het middenveld kan vinden, moet Genk echt ver geraken. We hoeven er tenslotte ook niet flauw over te doen en kunnen zeggen dat van den Brom een veel rijker gevulde bankrekening zal krijgen dan bij de club waar hij opstapt, namelijk Utrecht. Voor Genk is het te hopen dat er in het trainerslokaal lange tijd ‘Hollands’ zal gesproken worden.” 

Meest gelezen