Foto: Kaat Pelkmans

Studente Thomas More Mechelen trekt aan alarmbel: “Wij worden vergeten tijdens deze coronacrisis, sommige studenten gaan eronderdoor”

Studente Kaat Pelkmans van de Thomas More hogeschool in Mechelen heeft een open brief geschreven over het mentaal welzijn van de studenten. Volgens haar worden de studenten vergeten tijdens deze coronacrisis. “De studenten worden aanzien als de schuldigen voor de verspreiding van het virus, maar wij zitten ook al weken binnen. Bij velen is de moed op."

“Ik heb het gevoel dat de studenten hoger onderwijs vergeten worden”, vertelt Kaat Pelkmans uit Ravels aan Radio 2 Antwerpen. Kaat zit in haar derde jaar Communicatiemanagement aan de Thomas More hogeschool in Mechelen. In haar een open brief over het emotioneel welzijn van de studenten doet ze een oproep: “Vergeet ons niet en laat ons niet aan ons lot over. Wij hebben het ook moeilijk." 

Studenten als schuldige aanzien

Kaat heeft heel veel respect en bewondering voor de vele zorgverleners die zich inzetten tijdens deze coronacrisis. “Ik weet dat het heel zwaar is voor de zorgverleners. Zij staan in de frontlinie en ik heb daar veel respect voor. Maar ik wil aandacht geven aan de studenten die thuis zitten of alleen op kot en het emotioneel moeilijk hebben. Ik heb het gevoel dat wij als schuldige aanzien worden voor deze tweede golf, terwijl er niemand als schuldige aangeduid kan worden in deze coronacrisis.”  

De moed is op, het is allemaal te veel. En dat zie ik ook bij mijn vrienden. Iedereen is heel vermoeid en sommigen gaan eronderdoor. 

Kaat Pelkmans

Afgelopen week was zwaar voor Kaat. “Als ik bezig ben met mijn schoolwerk dan lukt het gewoon allemaal even niet meer. De moed is op, het is allemaal te veel. En dat zie ik ook bij mijn vrienden. Iedereen is heel vermoeid en sommigen gaan eronderdoor.  Velen voelen zich ook eenzaam. Dat is echt verschrikkelijk en er moet iets aan gedaan worden”, zegt Kaat. 

Hogeschool geeft hulp

De hogeschool biedt hulp voor studenten die het moeilijk hebben, maar soms is de drempel om hulp te vragen te hoog, vertelt Kaat. “Ik heb ook het gevoel dat niet iedereen weet bij welke instanties je kan aankloppen voor hulp. Ook al doen de hogescholen en universiteiten hun best. Daarom mijn oproep: vraag eens aan studenten die je kent hoe het gaat en vergeet ons niet.”

Meest gelezen