Video player inladen...

Uber vanaf vandaag ook in Leuven, Antwerpen en Gent, lokale taxibedrijven vrezen oneerlijke concurrentie

Vanaf vandaag is de taxidienst Uber ook in Vlaanderen actief, onder meer in Leuven, Gent en Antwerpen. Uber werkt via een app op je smartphone, je kan een bestemming ingeven en een chauffeur komt je daarna ter plaatse ophalen. De dienst bestaat al jaren in het buitenland en ook in Brussel. Heel wat lokale taxibedrijven vrezen voor oneerlijke concurrentie. 

Uber zegt dat het in verschillende steden in Vlaanderen de vraag naar ritten heeft zien groeien, gebaseerd op het aantal mensen dat de afgelopen maanden de app heeft geopend en gesprekken met chauffeurs. Daarom heeft het bedrijf de stap nu gezet om uit te breiden naar Vlaanderen, onder meer naar Gent, Antwerpen en Leuven. 

Coronaregels

Door de coronapandemie heeft Uber een reeks hygiënische veiligheidsvoorzieningen en maatregelen ingevoerd. Zowel passagiers als chauffeurs moeten tijdens de rit een mondmasker dragen en bevestigen dat ze de lokale gezondheids- en veiligheidsmaatregelen hebben begrepen en naleven. Zo worden alle gebruikers er via de app voortdurend aan herinnerd dat ze hun handen moeten wassen of ontsmetten en de ramen open moeten houden om de ventilatie tijdens de ritten te verbeteren. "Partnerchauffeurs zijn ook voorzien van ontsmettingsmiddelen en Uber heeft voertuigen uitgerust met polycarbonaat scheidingswanden", klinkt het.

Uber maakt ook bekend 10.000 gratis ritten te subsidiëren voor ziekenhuispersoneel in Antwerpen, Leuven en Gent.

Oneerlijke concurrentie?

De komst van Uber is niet onomstreden. Heel wat lokale taxibedrijven vrezen voor oneerlijke concurrentie. Volgens Koen Van Oorschot van de Antwerpse Provinciale Taxi Unie heeft Uber geen Vlaamse taxi-vergunning, maar een Waalse of een Brusselse vergunning. En dat is wel een verschil. "Wij moeten investeren in voertuigen met een minimum eco-score van 74, we hebben een witte kassa moeten installeren. Die zaken gelden niet in Wallonië of Brussel."

Bekijk hier ook de journaalreportage over de introductie van Uber in Leuven en de reacties daarop:

Video player inladen...

Meest gelezen