AFP or licensors

Verkozen VS-president Biden ontvouwt coronaplannen en laat zich adviseren door onder Trump ontslagen expert

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn plannen bekendgemaakt om de coronacrisis in de VS aan te pakken. Hij heeft een team van 12 specialisten aangesteld die hem zullen adviseren. Ook al lijkt een veelbelovend vaccin in de maak, toch gaan we een donkere winter tegemoet, waarschuwt Biden. 

Meteen na zijn eedaflegging als nieuwe president wil Joe Biden alles in het werk stellen om de corona-epidemie in de VS het hoofd te bieden. "Het is een van de belangrijkste gevechten die onze regering moet leveren", zegt Biden, die beklemtoont dat hij zich zal laten informeren door wetenschappers.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Biden heeft een coronateam van 12 specialisten aangesteld die hem zullen adviseren. Het team gaat vandaag al van start en moet een plan opstellen dat ingaat op 20 januari, de dag van Bidens eedaflegging. 

AFP or licensors

Rick Bright zal Biden mee adviseren

Bij de 12 experten is ook immunoloog Rick Bright. Hij stond aan het hoofd van het federale biomedisch instituut, maar werd daar in het voorjaar ontslagen, naar eigen zeggen omdat hij weigerde medicijnen aan te prijzen die volgens de huidige Amerikaanse president Donald Trump heilzaam zouden zijn bij de behandeling van COVID-19, zoals chloroquine en hydroxychloroquine. 

Rick Bright wierp zich op als klokkenluider, en waarschuwde in mei dat de VS zich moest opmaken voor "de donkerste winter in de moderne geschiedenis",  als de beleidsmakers niet kordaat genoeg zouden optreden om een heropflakkering van de corona-epidemie te voorkomen. 

Joe Biden herhaalde die woorden in de korte toespraak die hij vandaag gaf in zijn thuisstad Wilmington in de staat Delaware. Biden verwees wel naar het veelbelovende vaccin dat op komst lijkt te zijn, maar vóór dat massaal beschikbaar zal zijn, "gaan we nog steeds een donkere winter tegemoet".

Mondmasker

"Het is tijd voor vastberaden actie", zei Biden. "Ik zal geen inspanning uit de weg gaan om deze pandemie te keren, zodat onze kinderen weer veilig naar school kunnen, onze bedrijven kunnen draaien en onze economie weer op kruissnelheid zit."

Biden riep de Amerikanen nu al op om een mondmasker te dragen. "Doe het voor jezelf of voor een buur. Een mondmasker is geen politiek statement."

Meest gelezen