Thomas Verbruggen

Vlaanderen hangt de vlam uit voor De Warmste Week: dit gebeurt er de komende weken op de VRT-netten

Je hebt ze misschien ook al zien hangen bij jou in de buurt: de kenmerkende vlam van De Warmste Week. Hiermee laat je je buren weten dat je wil helpen waar het kan. Tijdens deze verlengde herfstvakantie hebben vele Vlamingen hun vlam al uitgehangen om te tonen dat zij het verschil willen maken voor elkaar. Via #dewarmsteweek circuleren er tal van originele vlammen. Het verschil maken voor elkaar: dat wordt meer dan ooit de basis van De Warmste Week. Ontdek hoe de verschillende VRT-zenders hun steentje bijdragen.

We moeten er zijn voor elkaar, zeker als het moeilijk gaat, maar het is niet altijd makkelijk om de eerste stap te zetten. De vlam van De Warmste Week wil die drempel verlagen en iedereen uitnodigen om elkaar te helpen waar het kan. Met een warme babbel, een klein gebaar, door aan te bellen om hulp te bieden of te vragen: je kan op veel manieren het verschil maken voor iemand anders.

Via #dewarmsteweek vind je op verschillende sociale media al een hoop vlammen, ook van VRT-gezichten die deze boodschap graag mee uitdragen en waarmaken. Ook VRT-CEO Frederik Delaplace heeft de vlam al uitgehangen.

"Net zoals eten en drinken belangrijk zijn voor onze fysieke gezondheid: zo is verbondenheid cruciaal voor onze mentale gezondheid", legt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) uit. "Je kan die verbondenheid ook zelf in de hand werken door kleine gebaren, zoals een luisterend oor bieden, dankbaarheid tonen of de bereidheid om anderen te willen helpen, door symbolisch de vlam uit te hangen. Dat versterkt je eigen welbevinden en dat van je naasten."

Verbondenheid is cruciaal voor onze mentale gezondheid.

Maarten Vansteenkiste, motivatiepsycholoog UGent

Bekijk hier de campagnevideo over De Warmste Week 2020:

De komende weken hebben de verschillende VRT-netten extra aandacht voor warme verhalen, van mensen die zich inzetten voor elkaar. Linde Merckpoel zoekt het voor haar vlogs op de online kanalen van Eén letterlijk niet ver: zij gaat onder de noemer "Bij Linde" in haar eigen straat, bij haar buren op zoek naar hoe zij een verschil kan maken.

Net als tijdens de lockdown in het voorjaar maakt Linde dus verhalen "vanuit haar kot". Wil je een warm verhaal delen met haar, dan zijn alle tips welkom via linde@een.be, zo legt ze uit in onderstaande oproep. Wie een foto van zijn vlam instuurt via www.een.be, ziet die misschien op televisie verschijnen bij Eén. (lees voort onder de video)

Radio 2 brengt op 11 november een hele dag hartverwarmende verhalen van hoe buren zich voor elkaar inzetten. Daarnaast hoor je heel wat tips en tricks voor positieve vibes in deze vreemde coronatijden én je kan genieten van coronaproof optredens van de warmste artiesten. "Beste Buren voor De Warmste Week" wordt tot kerstavond ook een dagelijks programma met David Van Ooteghem (zie onderstaande foto), tussen 16 en 18 uurOok Studio Brussel, MNM en Radio 1 gaan de volgende weken op zoek naar verhalen achter de "vlamhangers".

En wat gebeurt er tijdens De Warmste Week zelf?

Publieksevenementen zijn door de coronamaatregelen niet mogelijk, en dus zal de laatste week voor Kerstmis er anders uitzien dan de voorbije jaren. Tussen 18 en 24 december komt De Warmste Week meer dan ooit naar jou toe. Verschillende VRT-gezichten trekken coronaveilig het land in om iedereen persoonlijk te bedanken voor zijn inzet in dit bijzondere jaar, vanop een veilige anderhalve meter afstand weliswaar. Meer details volgen hierover later nog, maar dit is al bekend:

  • Studio Brussel: acht dj's maken een week lang radio vanop verschillende warme plekken in Leuven. Het programma "Beats of love" zal gepresenteerd worden door Eva De Roo, Michèle Cuvelier, Joris Brys, Fien Germijns, Max Vryens, Sander Vandenhende, Kirsten Lemaire en Stijn Van de Voorde.
  • Eén: Dieter Coppens gaat op pad door Vlaanderen.
  • Radio 2: vanaf midden december trekken presentatoren David Van Ooteghem en Britt Van Marsenille naar de "beste buren".
  • MNM: Brahim staat klaar voor de luisteraars.
  • Ketnet: wrappers Gloria, Sarah, Sien, Sander en Thomas steken in alle provincies kaarsen aan bij jongeren die het verschil maken. Ook met de oproepen die binnenkomen in de "Ketnet Brandt Weer"-centrale gaan ze aan de slag.

Meest gelezen