Voormalig burgemeester Buggenhout geeft online mini-pianoconcertjes voor het goede doel "Steentje bijdragen in deze moeilijke tijden"

Om de donkere en moeilijke coronatijden wat op te vrolijken, besliste gewezen burgemeester van Buggenhout Tom Van Herreweghe zijn passie voor piano in te zetten. Daarom speelt hij kleine pianoconcertjes op verzoek. Hij doet dat online, coronaproof dus. En voor een goed doel. Jij vraagt, hij speelt. Van AC/DC tot Dana Winner. "Of toch ongeveer," lacht hij.  

Tot 2018 was Tom Van Herreweghe burgemeester van Buggenhout. Daarbuiten was hij ook veel bezig met piano. Om de moeilijke coronatijd wat draaglijker te maken, besliste hij online mini-pianoconcertjes te geven op verzoek. "Mensen kunnen per mail verzoekjes doen. Dat kan bijvoorbeeld zijn om een nummer op te dragen aan iemand die ziek is of aan een zorgteam of zomaar," legt Van Herreweghe uit, "dan speel ik de verzoekjes online en kunnen de mensen daar in 3 besloten groepjes van genieten." Hij brengt z'n concertjes gratis, maar vraagt wel dat de verzoekers een gift doen voor een goed doel. "Het maakt niet uit welk goed doel, ik moei me er niet mee, maar ik vraag wel dat ze het zeker doen."  

Als ik iets hoor, kan ik het reproduceren op m'n piano

Tom Van Herreweghe

De mensen morgen vragen wat ze willen. Kent hij dan zoveel muziek? "Ik heb een absoluut gehoor. Dat betekent als ik iets hoor dat ik het kan reproduceren," zegt Van Herreweghe. Teksten van nummers hoeft hij niet te kennen, want het gaat hem om de piano, de kracht van muziek, vindt hij. Of hij echt alles kan? "AC/DC? Daar moet ik toch eens over nadenken," knipoogt hij, "maar als corona voorbij is, kan ik misschien eens een gastmuzikant laten komen en dan zijn  er meer mogelijkheden."  

Livestream

Praktisch en technisch gezien is het allemaal eenvoudig geregeld. Mensen kunnen een verzoekje doen via tombrengtmuziek@gmail.com. "Daarin laten ze weten welke muziekwens ze hebben, op welke tijdstippen het eventueel past en wie mee mag luisteren met hen," zegt hij, "Op het afgesproken uur loggen de 3 groepjes in, hebben we een besloten videocall en speel ik een mini-concertje." Tom Van Herreweghe streamt alles live zodat de mensen hem ook bezig zien achter z'n digitale piano. Die is met z'n computer verbonden waardoor de klank optimaal is voor de luisteraars. 

Meest gelezen