Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wat betekent de verkiezing van Biden voor techgiganten Huawei en Tiktok? "Hopelijk gaan we terug naar de dialoog"

Niet alleen in de VS hebben mensen opgelucht gereageerd op de verkiezing van ‘president-elect’ Joe Biden. Ook op de hoofdzetels van de Chinese technologiebedrijven Huawei en TikTok zullen ze zeer waarschijnlijk ook blij zijn dat huidig president Donald Trump binnen drie maanden het Witte Huis zal verlaten. De Amerikaanse president heeft de handelsoorlog met China op de spits gedreven, dreigde ermee om Tiktok te verbieden en zette Huawei op de zwarte lijst. Zal zijn opvolger Joe Biden milder zijn voor de Chinese tech-reuzen?

analyse
Loutfi Belghmidi
Loutfi Belghmidi is journalist technologie en social media bij VRT NWS.

Donald Trump zal nooit vriendjes worden met Huawei. Dat bedrijf, dat niet alleen telecomapparatuur maakt maar ook succesvol is in de smartphone-business, is voor de huidige Amerikaanse president het paard van Troje. In augustus zei hij op de Amerikaanse nieuwszender Fox News dat Huawei de Amerikanen bespioneert zonder daarvoor de nodige bewijzen op tafel te leggen. Hij ging zelfs nog een stapje verder en dreigde dat elk land dat telecomapparatuur van Huawei gebruikt, geen gevoelige informatie van de Amerikanen meer zou krijgen.  

Hebben Chinezen toegang tot onze gegevens?

Nu, de vrees van Trump is niet volledig uit de lucht gegrepen. Peking vaardigde in 2017 een speciale wet uit die, in geval van nationaal belang, Chinese technologiebedrijven ertoe verplicht om het regime toegang te verlenen tot de gegevens van hun gebruikers. Daarom vrezen de Amerikanen dat Huawei, via zijn 5G-apparatuur en smartphones, toegang zal krijgen tot de gegevens van miljoenen Amerikaanse klanten. 

Huawei zelf ontkent dat Peking dat zomaar kan bij niet-Chinese gebruikers. “We zijn in Europa gebonden aan de GDPR-wetgeving (de Europese privacywetgeving, red.) en verschillende internationale juristen zijn van mening dat de Chinese wetgeving niet van toepassing is op landen buiten China”, zegt Huawei-woordvoerder Hannes Van Raemdonck aan VRT NWS. 

Toch maken de Amerikaanse veiligheidsdiensten zich zorgen. Gevolg: Trump zette in mei 2019 Huawei op de zwarte lijst. Amerikaanse organisaties die handel drijven met Huawei, riskeren een fikse boete. 

De gevolgen voor de Chinese technologiereus zijn niet te onderschatten. Google verbood Huawei om het Android-besturingssysteem nog te gebruiken, met de populaire apps Gmail, YouTube en Google Maps. Bovendien beslisten verschillende Europese landen, onder druk van de regering Trump, om geen 5G-apparatuur van Huawei aan te kopen. Ook in ons land hebben Orange en Proximus besloten niet in zee te gaan met Huawei. Proximus was dat vorig jaar nochtans nog van plan. 

Ook TikTok in het vizier

Maar de Amerikaanse president richtte zijn pijlen niet alleen op Huawei. De populaire video-app TikTok krijgt de laatste maanden meer en meer kritiek van Trump. Hij eiste op een gegeven moment zelfs dat de app, die eigendom is van het Chinese bedrijf Bytedance, verkocht zou worden aan de Amerikaanse technologiereus Microsoft. Uiteindelijk kon Bytedance een deal sluiten met Oracle, een bedrijf dat werd opgericht door Trump-aanhanger Larry Ellison. Hij zou de Amerikaanse poot van het bedrijf overnemen. Ondertussen blijft Trump stoken, en maakte hij het voor TikTok bijvoorbeeld moeilijker om Amerikaanse influencers aan te trekken en te betalen. 

Dat speelde zich allemaal af in het licht van de handelsoorlog die nu tussen China en de VS woedt. De regering-Trump vindt dat Chinese bedrijven oneerlijke concurrentie vormen voor de Amerikaanse bedrijven. En de president, die van Make America Great Again, zijn verkiezingsmotto had gemaakt, ziet met argusogen hoe bedrijven uit zijn land naar China trekken omwille van de goedkope arbeidskrachten. 

Mark Zuckerberg vreest opmars TikTok

De Chinese technologiebedrijven zijn al jaren aan een opmars bezig. Huawei is de tweede grootste smartphoneproducent ter wereld en maakt smartphones die kunnen concurreren met Samsung en Apple.  TikTok is dan weer zo groot geworden dat zelfs Mark Zuckerberg begint te vrezen voor de populariteit van zijn socialenetwerkplatforms Facebook en Instagram. 

Als we China zijn gang laten gaan, dan zal het Amerikaanse bedrijven en hun technologie blijven stelen

Joe Biden

Bovendien heeft het Chinese regime van technologische ontwikkeling zijn speerpunt gemaakt. We zitten dus op een keerpunt, zowel Amerika als China claimen het wereldleiderschap op technologisch vlak.

"Hopelijk is Biden voor dialoog"

Dat zal niet veranderen als Joe Biden in januari het Witte Huis betreedt. Fundamenteel zal zijn houding tegenover China hetzelfde blijven. In april schreef Biden - die toen middenin zijn campagne zat - op de website van Foreign Affairs dat zijn land terug het voortouw moet nemen op vlak van technologie. “Er is geen reden dat we achter China aan moeten lopen als het gaat over artificiële intelligentie, 5G en quantum computers.” 

De toekomstige president van Amerika vindt ook dat zijn land strenger moet zijn tegen China. ”Als we China zijn gang laten gaan, dan zal het Amerikaanse bedrijven en hun technologie blijven stelen.”

Vice-president Joe Biden met Chinese president Xi Jinping in 2013
2013 Getty Images

Hoe zal president Biden de technologieoorlog aanpakken, nu de tijd van campagnetaal voorbij is? Bij Huawei hopen ze alvast dat hij voor de dialoog zal kiezen. “Liever iemand die met ons in gesprek gaat, dan een president die met maatregelen dreigt. En we moeten daar niet flauw over doen, de Amerikaanse maatregelen hebben ons pijn gedaan”, beaamt Van Raemdonck. De woordvoerder vindt dat Huawei door Trump onterecht geviseerd wordt, en hoopt dat het met Biden opnieuw zaken kan doen. 

Ofwel keren we terug naar de normale gang van zaken, ofwel speelt Biden het hard en moet Huawei zich noodgedwongen terugplooien op de Chinese markt.

Het bedrijf is ondertussen bezig met de ontwikkeling van zijn eigen besturingssysteem voor smartphones en wil een eigen fabriek van computerchips uit de grond stampen. Met de steun van het regime en de Chinese publieke opinie zal het bedrijf daar alleen maar bij winnen. 

Meest gelezen