AFP or licensors

Nu Joe Biden verkozen president is: wat is hij van plan en welke namen worden er genoemd voor zijn regering? 

De Democraat Joe Biden is verkozen tot president van de Verenigde Staten. Er wordt verwacht dat Biden binnenkort zijn intrek zal mogen nemen in het Witte Huis. Tegen 20 januari moet het Huis van Afgevaardigden officieel een nieuwe president aangeduid hebben. In afwachting van de officiële uitslag zetten we de plannen van Biden alvast even op een rij. Wat zou hij willen bereiken als president en welke namen worden er al genoemd als mogelijke leden van de regering?

Normaal gezien begint er nu een overgangsperiode tussen de twee presidenten. Dat is de periode tussen de bekendmaking van het verkiezingsresultaat en de start van de ambtstermijn van de verkozen president. Tijdens die periode bereidt de verkozen president zich voor om de fakkel over te nemen. Het transitieteam zorgt er dan voor dat de beleidsplannen klaar zijn tegen 20 januari, de dag waarop de inhuldiging van de president en de vicepresident plaatsvindt. De president stelt tijdens die periode ook zijn of haar kabinet samen en overlegt met de medewerkers van de zittende president om de overgang vlot te laten verlopen.

Zolang de huidige president Donald Trump zijn nederlaag niet erkent, kan de overgangsperiode niet van start gaan. Emily Murphy, een door Trump benoemde medewerker van de General Services Administration, weigert het document te ondertekenen dat Biden toelaat de overgang voor te bereiden. Ze zou willen wachten tot het officieel is wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Dit betekent dat het team van Biden voorlopig geen geld krijgt van de overheid om de overgang te regelen.

De verkozen president Biden lanceerde echter enkele dagen geleden al een transitiewebsite, waar je ook enkele belangrijke campagnethema's kan terugvinden.

Wat zijn nu juist de plannen van Joe Biden? Wat zou hij willen bereiken als hij president wordt? Hieronder een kort overzicht. 

Plannen

Coronapandemie

Joe Biden zegt dat de coronapandemie een van de belangrijkste uitdagingen is waarmee zijn regering geconfronteerd zal worden. Met meer dan 10 miljoen besmettingen hebben de Verenigde Staten het hoogste aantal bevestigde coronabesmettingen ter wereld, volgens de Johns Hopkins Universiteit. Ook zijn er al meer dan 237.000 Amerikanen overleden door COVID-19.

Biden wil daarom meer maatregelen nemen om het coronavirus te bestrijden. Hij stelde een team van twaalf experts samen die de coronacrisis moeten aanpakken. Biden zegt dat hij de adviezen van de wetenschappers en de volksgezondheidsexperts zal opvolgen. Volgens hem zal het team er ook mee voor zorgen dat vaccins veilig zijn en eerlijk worden verdeeld. Het team zou geleid worden door dokters David Kessler, Vivek Murthy en Marcella Nunez-Smith.

Daarnaast roept hij alle Amerikanen op om een mondmasker te dragen wanneer ze zich buiten hun eigen huishouden bevinden. Biden wil dan ook dat de gouverneurs een mondmaskerplicht invoeren. Hij wil er vervolgens ook voor zorgen dat er genoeg mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking zijn. Bovendien vindt hij het belangrijk dat alle Amerikanen toegang hebben tot betrouwbare en gratis coronatesten. 

Biden wil daarnaast ook weer lid worden van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie.

Ziekteverzekering

Joe Biden wil het ziekteverzekeringsplan van Obama, de Affordable Care Act of "Obamacare", zoveel mogelijk behouden en versterken. Door die wet is het aantal Amerikanen zonder ziekteverzekering toen gedaald van 44 miljoen naar 27 miljoen.

Sinds 2016 is het aantal onverzekerde Amerikanen met ongeveer 1,4 miljoen toegenomen. Biden wil er nu voor zorgen dat meer dan 97 procent van de Amerikanen een ziekteverzekering heeft. Hij wil een betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. 

Jobs en economie

Biden is ook voorstander van een steunpakket om de economie van de Verenigde Staten opnieuw een boost te geven. Miljoenen Amerikanen zijn de afgelopen tijd hun job verloren. Biden wil meer jobs creëren en wil ook hulp bieden aan werkende gezinnen, kleine bedrijven en gemeenschappen.

Hij is van plan om onder meer te investeren in een innovatieve industrie, schone energie en infrastructuur. De financiering komt grotendeels voort uit de belastingverhoging die hij wil invoeren. Biden wil de lastenverlaging voor bedrijven afschaffen. Er komt dus een belastingverhoging voor bedrijven en ook voor de rijksten, die een jaarinkomen hebben boven de 400.000 dollar. 

Immigratie

In 2016 was migratie een van de belangrijkste campagnethema's van Donald Trump. In het begin van zijn presidentschap kondigde hij een inreisverbod af voor mensen uit verschillende moslimlanden. Onder zijn leiderschap trad de politie ook hard op aan de grens met Mexico en werden kinderen van hun ouders gescheiden. 

Biden wil een ander beleid voeren dan president Trump. Hij wil een einde maken aan het wanbeheer van het asielsysteem, zegt hij zelf. Dat wil hij onder meer doen door prioriteit te geven aan de hereniging van alle kinderen die nog steeds gescheiden zijn van hun familie. Hij wil ook de DACA herstellen, dat is een programma dat in 2012 is opgericht om immigranten zonder papieren die als kind naar de Verenigde Staten werden gebracht, de wet gehoorzaamden en op school bleven of naar het leger gingen, een legale verblijfsstatus te bieden. Biden wil daarnaast ook het inreisverbod voor moslimlanden opheffen. 

Militaire operaties

Joe Biden wil een einde maken aan de oorlog in Afghanistan en het Midden-Oosten. Hij wil de meerderheid van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan naar huis brengen en wil zich richten op de missie tegen Al-Qaeda en IS. Hij zal ook een einde maken aan de steun voor de oorlog in Jemen. 

NAVO

Biden is een voorstander van een sterke NAVO. Hij vindt dat de militaire capaciteiten van de NAVO scherp gehouden moeten worden en dat de capaciteit moet uitbreiden om bedreigingen aan te pakken, zoals gewapende corruptie en cyberdiefstal en ook nieuwe uitdagingen in de ruimte en op zee. 

Klimaat

Biden wil dat de Verenigde Staten opnieuw toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs. En dat wil hij al meteen doen op de eerste dag dat hij president is. Hij wil in zijn eerste honderd dagen dat hij president is onder meer een klimaatconferentie bijeenroepen om de leiders van de grote koolstofuitstotende landen in de wereld rechtstreeks te betrekken en hen te overtuigen om samen met de Verenigde Staten ambitieuzere nationale toezeggingen te doen, die verder gaan dan de toezeggingen die zij al hebben gedaan.

Mogelijke leden regering-Biden

Er zijn ook al verschillende namen die genoemd worden van mogelijke leden voor de regering van Biden. Een van de opvallende namen is Elizabeth Warren. Zij is senator voor de Amerikaanse staat Massachusetts en was ook presidentskandidate voor de Democratische partij. Ze behoort tot de progressieve linkervleugel van de partij. Ze zou volgens Amerikaanse media nu misschien kans maken op een ministerpost.

(Lees verder onder de foto)

Voormalig presidentskandidate Elizabeth Warren zou misschien kans maken op een ministerpost.

Ook diplomate Susan Rice, voormalig nationaal veiligheidsadviseur van president Barack Obama, zou mogelijk kans maken op een plek in de regering als minister van Buitenlandse Zaken. John Kerry, voormalig minister van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama, zou kans maken om klimaatminister te worden. 

Meest gelezen