Tine Decapmaker

Zeldzame inktvis aangespoeld in Koksijde (en intussen weer vrijgelaten voor de kust van Oostende)

Vrijdagmiddag is een zeldzame inktvis aangespoeld op het strand van Koksijde. Het gaat om de "kleine achtarm". Het dier rustte dit weekend uit in Duinpanne, het provinciaal bezoekerscentrum in De Panne. Vanmorgen werd de inktvis voor de kust van Oostende vrijgelaten.

Het mannetje werd gevonden op het strand van Koksijde, op de grens van De Panne en Sint-Idesbald. Het gaat om een volwassen “kleine achtarm” met een lengte van ongeveer 60 centimeter. Het is nog maar de vierde keer dat zo'n "kleine achtarm" gevonden wordt bij ons.

“Vorige week vrijdag heb ik nog heel snel contact kunnen opnemen met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)", zegt Emanuel Demey van Duinpanne. "Die mensen waren heel enthousiast dat het dier nog leefde. Ze hebben daarom onmiddellijk een schip gereserveerd om de inktvis weer vrij te laten. Vandaag was het dan zover. Ze hebben het dier vrijgelaten op ongeveer 2 zeemijl voor de kust van Oostende. Daar is het al wat dieper. Zo heeft de inktvis een grotere overlevingskans."

In de emmer

"We hadden het dier in een grote container geplaatst met 40 liter vers zeewater", zegt Claude Willaert van Duinpanne. "In die container hebben we een emmertje gelegd, omdat de inktvis heel graag in kleine holletjes zit. Het dier hield zich goed vast aan de emmer met zijn zuignappen. Het duurde dus even vooraleer we hem in de Noordzee konden gooien. Eenmaal in het water zwom de "kleine achtarm" onmiddellijk naar beneden. Dat is een goed teken."

(Lees voort onder de foto)

Tine Decapmaker

Onverwachte bezoeker

De "kleine achtarm" lijkt niet op de meest voorkomende inktvissen in onze Noordzee, zoals de zeekat of de pijlinktvis. Die hebben 10 smallere armen. De "kleine achtarm" heeft dikkere armen en heeft er dus maar 8.

De "kleine achtarm" wordt ook wel eens “kleine kraak” genoemd. Inktvissen kraken schaaldieren zoals krabben en kreeftachtigen om ze op te eten. Ze lusten ook wel een visje. Van nature leeft de kleine achtarm in dieper water, in holletjes op de zeebodem. De inktvis kan tot 50 centimeter groot worden en heeft een spanwijdte tot 70 centimeter.

Normaal leeft deze soort in de Middellandse Zee of langs de Europese kusten van de Atlantische Oceaan. In het zuidelijk deel van de Noordzee wordt de"kleine achtarm" als een dwaalgast beschouwd. Wellicht heeft het warme water het dier tot in Koksijde gebracht.

Meest gelezen