Ward Tamsyn

Zeldzame paddenstoel "molmtrechtertje" gevonden in natuurgebied Holsbeek

In het natuurgebied Hagelandse vallei in Holsbeek is een zeldzame paddenstoel gevonden die tot nu toe vooral in Oost- en Zuid-Europa voorkwam. Het molmtrechtertje is een paarsbruine paddenstoel met roze sporen. De paddenstoel groeit op dood populierenhout dat in het Holsbeekse natuurgebied erg veel voorkomt. 

Natuurpunt heeft in het natuurgebied Hagelandse vallei in Holsbeek een zeldzame paddenstoel gevonden. "Het is een mooie bruin-roze paddenstoel met een schubbenhoed", vertelt Margaux Boeraeve van Natuurpunt . De paddenstoel groeit normaal gezien in Oost- en Zuid-Europa en heeft zelfs nog geen Nederlandse naam. "Hij heeft vaak een trechtervorm en leeft op vermolmd dood hout en daarom hebben we de naam molmtrechtertje voorgesteld."

Dood hout

Het is niet de eerste keer dat er in het natuurgebied Hagelandse vallei in Holsbeek zeldzame paddenstoelen gevonden worden. "Het natuurgebied is vrij goed beheerd", zegt Margaux Boeraeve. "En het stuk waar de paddenstoel gevonden werd is een oud populierenbos. Dat is jarenlang met rust gelaten waardoor die oude bomen hebben kunnen aftakelen. Oude populieren worden vaak weggehaald, maar daar heeft men dat niet gedaan. Daardoor ligt er veel dood hout en dat is interessant voor paddenstoelen." 

Meest gelezen