103-jarige huisarts die geld inzamelde tegen corona is blij dat vaccin dichterbij komt

De gepensioneerde en oudste huisarts van het land, Alfons Leempoels uit Rotselaar, is erg blij nu er een vaccin tegen corona in aantocht is van het pharmaceutische bedrijf Pfizer. Leempoels is bijna 104 en tijdens de lockdown liep hij rondjes in zijn tuin om geld in te zamelen voor het Leuvense onderzoek naar een vaccin. Want ook aan de KU leuven wordt nog altijd gezocht naar een vaccin. 

Tijdens de lockdown in het voorjaar werd Alfons Leempoels beroemd door zijn actie om geld in te zamelen voor een vaccin tegen corona. De 103-jarige Alfons liep iedere dag rondjes in zijn tuin, tot hij er na een maand een marathon had opzitten. En iedere kilometer leverde geld op voor het Leuvense onderzoek naar een vaccin. "Ik ben heel blij dat er een vaccin in aantocht is", zegt Alfons Leempoels. "Ik heb de mensen van de KU Leuven en het ziekenhuis van Gasthuisberg daarom ook geholpen met mijn actie. Zodat ook zij een vaccin kunnen ontwikkelen. Maar we zullen nog wel wat geduld moeten hebben voor er echt een is."

Aziatische griep

In 1957 maakte Leempoels als huisarts ook al de Aziatische griep mee. "Er zijn toen ook heel veel mensen gestorven. Er waren meer mensen ziek dan nu, maar ze waren minder ziek. Er was toen geen vaccin, de ziekte is stilaan uitgedoofd. De ouderen en zwakkeren zijn eraan gestorven, maar de meesten waren acht dagen ziek en hebben het overwonnen. Ik was in die tijd de enige dokter in de gemeente. Ik had het zo druk dat ik zes weken lang bijna niet geslapen heb." 

Bijna 104

Op 1 januari wordt Alfons Leempoels 104 jaar en hij is nog altijd gezond. "Ik blijf ook in mijn kot om te vermijden dat ik ziek word. Maar ik ga nog elke dag een paar keer rond in mijn tuin om in beweging te blijven. Ik begrijp wel dat de eenzaamheid voor sommige mensen zwaar begint te wegen. Ik breng veel tijd door met boeken. Maar omdat ik niet goed meer zie, luister ik naar luisterboeken", besluit Leempoels. 

Meest gelezen