Kaasmakerij De Moerenaar

70 procent van alle Belgische kaas wordt gemaakt in West-Vlaanderen

70 procent van alle Belgische kaas wordt in de provincie West-Vlaanderen gemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Kenniscentrum West. Samen produceren 16 West-Vlaamse kaasmakers 130 soorten kaas. 

Kaasmaken in ons land zit in de lift. Tussen 2005 en topjaar 2017 gaat het over een stijging van 108.000 naar 152.000 ton. Dat is een stijging van 40 procent. Er worden ook meer speciale kazen gemaakt. Het aanbod aan binnenlandse kazen en kaasmerken floreert: van 200 naar 300 in de jongste 15 jaar.

2 West-Vlaamse reuzen

Er zijn 2 grote West-Vlaamse kaasfabrieken. Kaasmakerij Passendale, de oudste industriële kaasmaker van ons land, en Belgomilk, de kaasdivisie van Milcobel, de grootste Belgische landbouwcoöperatie. Belgomilk heeft met zijn 2 gerobotiseerde West-Vlaamse fabrieken in Langemark, voor mozzarella en cheddar, en in Moorslede, voor consumentenkazen, een dominante positie op de Belgische markt.

Artisanale kaas

Maar ook de kazen van de nieuwe generatie lokale, ambachtelijke ondernemers worden populairder. Thijs Dewicke van De Moerenaar uit Veurne is een van die jonge talenten. Hij is nog geen 30, maar nam 5 jaar geleden de kaasmakerij van zijn ouders over.

Hij wil boerderijkazen maken zoals in Frankrijk veel wordt gedaan. Hij werkt daarvoor met de melk van de koeien van zijn vader en broer. “Daardoor hebben we een eigen verhaal. De koeien worden vlakbij gemolken en de melk komt rechtstreeks de kaasmakerij binnen. We proberen daar dan kazen met een toegevoegde waarde van te maken. We hebben er met witte schimmel of met roodbacterie. We werken soms met kruiden of bier, omdat we nog altijd het land van het bier zijn."

De Moerenaar is een echt familiebedrijf. Dewicke zijn moeder gaat een museum opstarten in haar oude kaasmakerij in Veurne. In maart zou het moeten opengaan. 

Meest gelezen