OTIS WEEWAUTERS

Barbier uit Gentbrugge helpt buren nu hij niet kan werken: “Luisteren is ook zorgen voor elkaar”

Nu Stijn De Sutter door de coronacrisis niet in zijn barbiershop in Gent kan werken, probeert hij zijn buren zoveel mogelijk te helpen. “Ik doe hun boodschappen, maar probeer vooral veel te luisteren naar wat ze te vertellen hebben”, klinkt het. Tijdens de eerste coronagolf sprong hij bij als verpleegkundige, maar dat is nu minder evident door de strengere maatregelen. 

Tijdens de eerste coronagolf legde Stijn De Sutter vrijwillig z'n kappersschaar aan de kant om te gaan werken als verpleegkundige. Hij werkte 10 jaar lang in de zorg, maar koos er 4 jaar geleden voor om zijn kappersdroom waar te maken. “Tijdens de eerste golf was het gemakkelijker om vrijwillig bij te springen als verpleegkundige”, vertelt hij. “Nu moeten er veel meer papieren in orde gebracht worden en merk ik dat er minder snel nieuwe mensen toegelaten worden in de ziekenhuizen.” Nu De Sutter niet kan zorgen voor mensen in een ziekenhuis, doet hij dat met plezier voor zijn buren. 

Applaudisseren en lichtjes buitenhangen is een mooi gebaar, maar ik denk dat we vooral onze buren moeten leren kennen

Stijn De Sutter uit Gent

Luisterend oor

“Ik probeer in de buurt een handje toe te steken en boodschappen te doen voor mijn buren”, gaat De Sutter verder. “Ik heb daarnet tijdens mijn wandeling nog een half uurtje gepraat met mijn buurvrouw die wat ouder is. Het is belangrijk om in deze tijd een luisterend oor te bieden. De man van mijn buurvrouw is bijvoorbeeld ernstig ziek. Je zou in tijden van corona bijna vergeten dat er nog andere miserie bestaat. Het doet veel om dan te luisteren. Ook dat is zorg verlenen.”

Naar buiten gaan

De Sutter doet zo eigenlijk toch nog wat hij in het dagelijkse leven doet: luisteren naar de mensen hun verhaal. “Als ik aan het werk ben als barbier merk ik ook dat ik niet veel moet praten. Mensen willen gewoon hun verhaal kwijt. Onder kappers lachen we vaak met het feit dat we eigenlijk onderbetaalde psychiaters zijn”, lacht hij. “Een deel van onze job is eigenlijk luisteren en tips geven.”

Er zijn mensen die nu maandenlang niemand zien en niemand aanraken

Stijn De Sutter uit Gent

“Ik herinner me een moment vlak na de eerste lockdown”, gaat De Sutter verder, “toen kwam er een jongeman naar me toe om zijn haar te laten knippen. Elke keer als ik hem aanraakte, deed hij wat raar. Ik vroeg hem of alles ok was en of ik hem geen pijn deed. Hij zei me toen dat ik de eerste persoon was in 3 maanden tijd die hem had aangeraakt en dat het gewoon weer even wennen was. Het is zo belangrijk om er te zijn voor elkaar. Dat besef ik elke dag opnieuw. Er zijn veel mensen die nu maandenlang geen contact hebben met anderen. De impact daarvan wordt zwaar onderschat.”

Hoe gaat het écht?

“Applaudisseren en lichtjes buitenhangen is een mooi gebaar, maar ik denk dat we vooral naar buiten moeten en onze buren moeten leren kennen”, voegt De Sutter er nog aan toe. “We moeten onze buren aanspreken en vragen hoe het écht met hen gaat. Dat wordt vaak vergeten. Als je graag iets wil doen, maar je niet in de zorg terecht kan, is naar buiten komen en luisteren naar je buren al heel veel.”

Meest gelezen