radio 2

Bibliotheek van Maasmechelen vanaf januari ook onbemand open

Vanaf januari zal de bibliotheek van Maasmechelen vaker open zijn en gedeeltelijk onbemand. Mensen die lid zijn van de bibliotheek kunnen vanaf dan, na een infosessie,  ook 's morgens, 's avonds en op zondag naar de bib. Daarmee is Maasmechelen de tweede bib in Limburg die dit concept toepast.  

Bree was in 2018 de eerste Limburgse bibliotheek die startte met het Open Plus concept. Dat betekent een bib met ruimere openingsuren, gedeeltelijk onbemand.  In januari start ook de bib in Maasmechelen met dit concept. 

Deze maand wordt het systeem al door een kleine groep uitgetest.  Diensthoofd van de bibliotheek August Vranken: "De mensen die gebruik mogen maken van het Open Plus concept moeten lid zijn van de bibliotheek, meerderjarig zijn, een reglement ondertekenen en een infosessie volgen." De lezers die gebruik maken van het systeem kennen de bib en hebben geen hulp nodig van het personeel." 

De ruimere openingsuren geven gebruikers de mogelijkheid om bijvoorbeeld ook 's avonds of op zondag naar de bibliotheek te gaan. En daar was veel vraag naar, zegt August Vranken. Als de bibliotheek onbemand is, worden 11 camera's aangezet. Die beelden worden alleen bekeken als blijkt dat er problemen geweest zijn, vernielingen bijvoorbeeld.  Maar Vranken gaat ervan uit dat dat niet het geval zal zijn. 

De bibliotheek start in januari voor alle leden met het nieuwe concept, maar zij kunnen er vanaf december al op intekenen.

 

Meest gelezen